DISCURS D’INVESTIDURA DE JOAN RIBÓ CANUT COM A ALCALDE DE VALÈNCIA

DISCURS DE JOAN RIBÓ

Joan Ribó.

Joan Ribó.

DISCURS D’INVESTIDURA DE JOAN RIBÓ CANUT COM A ALCALDE DE VALÈNCIA

València s’obri a un temps nou. Un temps marcat pels veritables protagonistes d’este canvi de cicle que són els vora 800 mil habitants que viuen en esta ciutat, als quals em dec com a alcalde.

Vaig arribar a València a estudiar Enginyeria Agrònoma fa aproximadament cinquanta anys. He viscut tots estos anys a València, la ciutat que m’ha fet créixer, m’ha il·lusionat, i m’ha encoratjat a treballar pel progrés i el benestar de la ciutadania. Sóc, per tant, un valencià per voluntat pròpia.

Cinquanta anys després, he de començar agraint a totes les persones que heu dipositat la vostra confiança en mi com a votants, com a regidors i regidores, o senzillament com a persones del carrer que manifesteu la vostra alegria davant d’un futur certament esperançador. A totes i tots, moltes gràcies. El vostre suport m’emociona i, alhora, i m’ompli de responsabilitat. Només puc dir-vos que faré, que farem, els possibles i els impossibles perquè les vostres esperances es transformen en realitat amb la màxima rapidesa amb què siguem capaços.
El meu nomenament com alcalde, així com l’equip de govern que vindrà en pocs dies, suposa un canvi evident per a la ciutat de València. Un canvi que ha volgut l’electorat de la ciutat, tal i com va expressar clarament i democràticament a les urnes el 24 de maig passat. Sens dubte, un dia històric per al cap i casal.

I el primer que ens ha dit la ciutadania, a banda del desig de canvi, és que aposta pel diàleg i el consens. Per això, jo mateix com alcalde, i des del Grup Municipal Compromís, volem treballar conjuntament amb València en Comú i amb el Partit Socialista per a materialitzar el nou govern municipal. Per a formar, des de la pluralitat, un veritable equip cohesionat. Eixe esperit de canvi és fruit d’un treball previ en què també cal nomenar la tasca realitzada per Esquerra Unida, a pesar que no haja obtingut representació en este nou mandat.

Però este moment també té altres elements. Malgrat les diferències polítiques que ens separen, hi ha alguna formació política més que ha expressat la seua aposta per la transparència, la lluita contra la corrupció o la participació ciutadana. Encara que no estiguen en el govern, volem treballar amb els seus regidors i regidores per aconseguir estos objectius bàsics per a la nostra ciutat. Esperem i desitgem assolir acords amb tots els grups municipals en esta línia.

Des de la responsabilitat que hui assumisc, vull destacar la transparència com a eix vertebral de la meua acció de govern. La ciutadania ha de saber què estem fent com a govern i a què s’estan destinant els recursos de totes i tots els valencians. Per això vull un “Ajuntament amb les parets de vidre”. És el dret de la ciutadania, i ha de ser el deure del governant. I, a més, és la millor vacuna contra qualsevol temptació de malbaratament o corrupció. De fet, la corrupció ha sigut i és una de les principals preocupacions dels veïns i veïnes d’esta ciutat. Per això tenim el compromís d’intentar que es retornen els diners que mai haurien d’haver eixit de la caixa comuna, i habilitarem els mecanismes necessaris per a previndre qualsevol mala pràctica en este sentit. Fins ara ho havíem proposat sense èxit des de l’oposició. Ara ho posarem en marxa des del govern.

El segon eix que guiarà esta alcaldia serà la participació ciutadana. Una democràcia avançada no es pot permetre restringir la participació a votar cada quatre anys. Els veïns i veïnes d’esta ciutat mereixen ser escoltats sempre, i que la seua opinió siga tinguda en compte sobretot en aquells assumptes d’especial rellevància. Els temps de l’autoritarisme passen a la història, i els substituïm per una nova etapa en la qual les decisions compartides formen part de la normalitat quotidiana. Com ho farem? Posant en funcionament totes aquelles instàncies que fins ara havien estat oblidades, com el Consell Municipal de Medi Ambient o l’Agència Municipal de la Bici. Posant a funcionar de manera real el Consell Social de València, així com els Consells Sectorials. Apostant per pressupostos participatius, i consultes ciutadanes. I també potenciant i omplint de contingut les Juntes de Districte, amb més competències i, si cal, una nova distribució territorial. Vull que els barris i els pobles d’esta ciutat no només tinguen opinió, sinó sobretot que la seua veu es tinga en compte.

Entendreu ara el poc entusiasme amb què he rebut la que coneixem com a “vara de mando”. Com a alcalde no em cal, ni la vara ni el “mando”. Per això, i davant de tots vostés, de tota la ciutadania, li encomane al senyor Secretari del Ple que la guarde on considere, perquè no és un símbol que represente la meua forma de governar. Preferisc, en qualsevol cas, el diàleg amb els meus veïns i veïnes.

València és una ciutat plena de vida, i bona mostra d’això l’ampli moviment associatiu en qualsevol àmbit: veïnal, cultural, social, esportiu, festiu… Em compromet a treballar des de l’Ajuntament, colze a colze amb totes estes entitats, per a potenciar la important tasca que fan. I sobretot, em compromet a fer-ho respectant les diferents maneres de pensar i d’entendre la ciutat. Perquè la capacitat crítica és la que ens fa créixer, s’ha de valorar i potenciar.

València és una ciutat que ha d’albergar oportunitats. Per això serà prioritari treballar per les vora 76.000 persones que es troben sense treball. I encara que l’Ajuntament tinga uns recursos molt limitats per a la creació d’ocupació, posarem tots els esforços en esta direcció. Hi ha camins per on podem avançar. Impulsant la rehabilitació de vivendes, amb la recerca de fons europeus. Amb polítiques agràries que dinamitzen l’horta i el sector agroalimentari. Ajudant els models cooperatius. Implementant polítiques turístiques que potencien la nostra cultura, el comerç, el nostre patrimoni històric, artístic, festiu i mediambiental.
Fomentarem la creació d’ocupació amb una aposta decidida pel comerç de proximitat, evitant una competència deslleial amb la llibertat d’horaris i la sobresaturació de grans superfícies comercials. I no abandonarem la I+D+i, aprofitant i enllaçant sinèrgies amb unes universitats punteres com les que comptem en esta ciutat. La investigació és la clau del nostre futur com a societat, i només amb ella es pot fer realitat un desenvolupament sostenible.

I al mateix temps que ajuda a la creació d’ocupació, este Ajuntament ha de fer front a la situació d’emergència social que patim. Vora una de cada tres persones que viuen a València es troba en el llindar de la pobresa. Per això cal un pla de xoc que garantisca els drets bàsics de totes les persones. I parle de drets, amb tota la dignitat que eixa paraula conté. Perquè no podem condemnar les persones a viure d’almoines i caritat. El subministrament elèctric, d’aigua, o de gas; el dret a una vivenda digna; cobrir les necessitats dels menors; no haver de dormir irremeiablement al carrer… Eixos també han de ser els camins d’una societat més digna en el seu conjunt.
Malauradament, les diferències socials entre els habitants d’esta ciutat, massa vegades s’han traslladat als propis barris on viuen. El nou equip de govern ho serà de tots els barris i els pobles de València. Tots ells mereixen un nivell òptim de neteja, unes infraestructures esportives i d’oci adequades, unes dotacions de parcs i jardins públics que hi facen la vida més amable, i uns servicis d’atenció a la ciutadania que facen igual bo viure al centre o a la perifèria.

València és una ciutat amb uns barris i pobles amb identitat pròpia, i això ens ha d’enorgullir. Eixa és una raó més per afirmar hui, solemnement, que respectarem el barri del Cabanyal i el Canyamelar, i la seua trama urbana. Ha sigut una de les zones més castigades les últimes dècades per la pressió especuladora i el menyspreu de l’administració local. I això no ha de tornar a passar. Igual com farem amb la resta dels barris de la ciutat, protegirem el seu patrimoni i el posarem en valor. Deixem arrere la destrucció i avancem cap a la rehabilitació i la convivència.

No trobareu a Europa cap ciutat que integre un parc natural com el de l’Albufera, i que permeta una transició natural tan arrelada a la seua història com representa l’horta. La nostra horta també és patrimoni i forma part de la nostra personalitat. Una mostra de la interacció entre la terra i l’ésser humà, amb institucions milenàries com el Tribunal de les Aigües. Dignificarem l’esforç dels llauradors i les llauradores de l’horta per a facilitar que siga possible viure del seu treball. I per a aconseguir-ho crearem una delegació d’Agricultura i Horta. Tenim massa exemples de com no s’han de fer les coses, amb els casos de la ZAL de la Punta, o els últims intents d’urbanitzar hectàrees i hectàrees d’horta sense cap necessitat. Tenim ben present que horta és futur.

Per les seues condicions geogràfiques, València és, de fet, una ciutat ideal per a avançar decididament cap a una mobilitat sostenible. El seu tamany, clima i orografia la fan ideal per a caminar i passejar, per anar en bicicleta. Ampliarem l’espai en els carrers perquè la gent puga caminar amb normalitat. Millorarem les estructures per anar en bici des del reconeixement als últims passos que s’han fet en esta direcció. Potenciarem el transport públic en autobús i també en metro mitjançant polítiques d’àmbit metropolità que ens permeten, entre altres coses, accedir al contracte programa amb el govern central, com les altres grans ciutats espanyoles. Eixos recursos ens són necessaris per a millorar els nostres autobusos i l’economia de l’EMT, per a acabar les línies pendents de metro i millorar la seua seguretat, per a fer possible una targeta única que incloga qualsevol mitjà de transport que circule per la nostra ciutat.

La nostra ciutat estima la festa al carrer. Les festes són una peça clau de la nostra cultura popular que cuidarem i impulsarem. Ajudarem a millorar la seua democràcia interna i contribuirem a resoldre els problemes que apareixen periòdicament amb el veïnat i els comerciants. En una ciutat festiva com la nostra, amb celebracions emblemàtiques com la de Corpus o la Setmana Santa Marinera, cal prestar una especial atenció a les falles per la seua gran transcendència i el moviment associatiu que representa. Per ser, en definitiva, la festa major de la ciutat. Volem aconseguir que les falles siguen declarades Patrimoni de la Humanitat, i per això tindrem en compte tots i cada un dels elements que engloben la festa fallera, sense oblidar la posada en marxa d’un veritable Museu Faller. Les falles són més que una festa, són participació i són integració; són cultura, emoció i sentiment col·lectiu. I per això s’ha de tindre en compte els amants de la festa, des del respecte a aquells que no participen d’ella.

València, en definitiva, és una ciutat amb un gran potencial cultural moltes vegades desaprofitat i quasi sempre poc estimulat. Gran part dels músics de moltes orquestres i bandes espanyoles són valencians, així com un gran nombre d’ensenyants de música. Comptem amb la més important mostra de teatre amateur de tot l’Estat, lligada a les falles, i som pioners en l’àmbit de la creació artística. ¿Com és possible que una ciutat plena de contenidors culturals no haja donat fins ara cabuda als seus creadors? Omplim-los de teatre, dansa i música. Fem que les nostres places i carrers siguen símbols de cultura. Acostem la literatura i les arts plàstiques a la ciutadania… Fem de la cultura una experiència vivencial per a qualsevol persona que visca, treballe o visite la nostra ciutat. València és una ciutat moderna, activa i atractiva, amb una identitat i una llengua pròpia que no ha de ser contemplada com una peça de museu, sinó que ha de ser potenciada per a fer entendre la nostra pròpia visió del món. Per això, des de l’Ajuntament, diem sí al valencià.

Tenim la sort, la gran sort, de viure en una societat plural. Des del nou govern municipal estimem la diversitat. La diversitat per a expressar-se en diferents llengües, perquè amb voluntat de comunicació, tot es pot. La diversitat per a conviure des del respecte en una mixtura de cultures que ens enrisquisca. La diversitat per a demostrar en llibertat l’amor que poden sentir un home i una dona, i també dos dones, o dos homes. Des d’este Ajuntament farem valdre la dignitat de qualsevol persona, siga quin siga el seu color de pell o la seua procedència, i en un dia com hui, en què a tot arreu de l’Estat es fan actes pels drets de les persones recloses en els Centres d’Internament d’Estrangers, vull fer-ne una menció expressa.

Finalment, vull dirigir-me als treballadors i treballadores d’este Ajuntament. El vostre treball és imprescindible per a la ciutat i, per suposat, per a dur endavant les tasques que hem d’emprendre a partir d’este moment. Necessitem persones qualificades, professionals, motivades i lliures. Vos expresse el meu respecte i vos demane la vostra implicació, la vostra voluntat i il·lusió per a realitzar la tasca ben feta. Una societat avançada no es pot concebre sense unes treballadores i treballadors públics prestigiats, valorats, estables i qualificats. Compte amb vosaltres per al treball quotidià, compte amb les vostres propostes i iniciatives perquè cada dia millorem les formes de treballar i les fem més eficaces i més transparents per a tota la ciutadania.
Després de vint-i-quatre anys d’una certa forma de governar, hui comença una nova època per a València i per a este Ajuntament. Vos convide a totes i a tots a participar en este canvi. Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.