No és això companys, no és això. Anàlisi d’Espai Alternatiu

‘No és això companys, no és això’ per Juntes Construïm, militants d’EUPV en Guanyem València per  Espai Alternatiu

dilluns 9 de març de 2015

Després de 5 mesos d’esforços i il•lusions sembla que l’objectiu d’una candidatura alternativa unitària, veïnal i social, pot no fer-se realitat a València. Cada vegada hi ha més senyals que les cúpules de les principals forces polítiques que s’esperava participaren en la proposta prefereixen anar pel seu compte i defensar cadascuna la seva marca electoral. És veritat que encara queden unes poques setmanes, precisament per això alertem d’aquest possible resultat si no aconseguim canviar la situació entre totes i tots.

1) L’orientació impulsada les últimes setmanes pel consell ciutadà municipal de Podemos en Guanyem València per convertir-lo en un partit sense aliances i que menysprea recuperar la Diputació per una altra política, allunya a la resta de forces polítiques de Guanyem i bloqueja de facto la proposta de confluència. D’altra banda la coincidència en un manifest desdeny de les direccions locals d’EUPV i de Compromís per Guanyem València des dels seus inicis, ve desnaturalitzant la proposta original de crear un espai polític unitari i redueix Guanyem a ser la marca blanca de Podemos. Considerem que s’estan donant actituds partidistes i sectàries, per part d’unes i altres formacions, que es retroalimenten i el resultat probable pot ser no una candidatura unitària de confluència per agrupar a totes, sinó una candidatura més, més fragmentació i no major unitat.

2) Entenem com una irresponsabilitat de conseqüències dramàtiques per en València conformar-se amb la millora particular dels resultats electorals i desaprofitar l’oportunitat històrica que tenim; perquè com ja vénen recollint les enquestes, si Compromís, EUPV i Podemos continuen a l’uníson pel camí del partidisme, els escenaris més probables es redueixen a dos: o el PP -amb suport addicional- es manté majoritari, o en tot cas el PSPV continua sent la candidatura més votada darrere del PP. En el primer escenari el canvi no existeix en absolut, i el segon escenari implicarà probablement molta més continuïtat que canvi, i en seguretat l’absència de polítiques realment alternatives. Així doncs les polítiques fins al moment dels tres principals partits alternatius valencians ens semblen una cooperació per al desencontre i un desafortunat servei al PP i al PSOE.

3) Renunciar a la convergència és renunciar a un canvi polític de fons, a un canvi real de les polítiques que hem vingut suportant, i a obrir una nova fase atenent les necessitats més urgents de desenes de milers de persones amb noves polítiques i respecte als drets socials i humans. Si això passa el divorci entre l’esquerra social i l’esquerra política, i entre la ciutadania i els partits polítics que pretenen representar creixerà, i seria colossal la irresponsabilitat política conjunta de “EUPV” “Compromís” i “Podemos”, que haurien constituït una veritable desCoalición del Fracàs.

• Fem una crida a totes les persones que han posat la seua il•lusió i el seu esforç en el procés unitari que representa Guanyem a fer un empentada final i a pressionar als que avui tenen la màxima responsabilitat per fer el necessari per acabar amb la corrupció que ha presidit l’ajuntament de València durant 20 anys i acabar amb el bipartidisme.

• Demanem a l’esquerra social valenciana a que reclame la coherència i la resposta electoral conjunta que la situació d’emergència social requereix. (I que es signen les peticions que estan circulant a la xarxa).

• Fem una crida a la militància de Podemos, Esquerra Unida i Compromís a obrir un temps nou posant davant la victòria front al Partit Popular i el bipartidisme, als reputats projectes propis de cada formació política. Es el moment d’unir forces i no de anar separades.

• Ens ratifiquem en la idea que una alternativa ciutadana és possible i necessària a València, i que les iniciatives plurals i d’unitat popular com guanyem són el camí per iniciar un procés de canvi i ruptura per derrotar la corrupció i el bipartidisme que han prostituït el règim del 1978, i en conseqüència seguirem participant en Guanyem València.

Ciutat de València, 4 de març.

Un pensament a “No és això companys, no és això. Anàlisi d’Espai Alternatiu”

  1. Siguem seriosos. Certament, la unitat es fa unint, no autoproclamant-se unilateralment plataforma unitària. Constatat que ni Podemos ni Compromís volen la unitat preelectoral (de fet, EUPV és la única força que apostava per la convergència en València), aquesta és simplement inviable. En aquestes condicions, la convergència s’haurà de fer, en el seu cas, després de les eleccions i a partir dels resultats obtinguts per cada força. A més, suposar que una unitat apressada anava a sumar uns electorats diferenciats és una pura especulació que no es correspon amb la experiència.

    Altra qüestió: una persona que es va presentar com a candidat a la alcaldia en les primàries d’EUPV en València i va perdre, ara es presenta de nou com a candidat a l’alcaldia en les primàries d’un altre partit, “València en comú”, que efectivament no és ara per ara més que la “marca blanca” de Podemos. Espai Alternatiu, abans de voler donar lliçons, hauria de demostrar una mica de coherència.

    Rafael Pla López, membre del Consell Polític Nacional d’EUPV i candidat a l’alcaldia per EUPV en Meliana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.