CiU i ERC adapten les seues esmenes sobre estructures d’estat al Consell de Garanties

Tots dos partits acorden una nova fórmula que, asseguren, s’emmotla plenament a l’Estatut i la Constitució | Substitueixen el terme impulsar ‘lleis’ pel de impulsar ‘plans directors’

CiU y ERC adaptan sus enmiendas sobre estructuras de estado al Consell de Garanties

Jordi Turull, presidente del grupo de CiU, y Lluís Salvadó, diputa

Barcelona. (Agències).- CiU i ERC han registrat aquest dimarts les seues esmenes sobre les estructures d’Estat “adaptades” al dictamen del Consell de *Garanties *Estatutàries, que la setmana passada va fallar que en la seua majoria eren contràries a la Constitució i no tenien empara en l’Estatut.

Barcelona. (Agències).- CiU i ERC han registrat aquest dimarts les seues esmenes sobre les estructures d’Estat “adaptades” al dictamen del Consell de *Garanties *Estatutàries, que la setmana passada va fallar que en la seua majoria eren contràries a la Constitució i no tenien empara en l’Estatut.
En declaracions als periodistes, el líder de CiU en el Parlament, Jordi Turull, i el diputat d’ERC Lluís Salvadó s’han mostrat convençuts que aquesta vegada les esmenes són plenament constitucionals: “Estem convençuts que amb les esmenes que avui presentem podem superar qualsevol dictamen del TC”, ha afirmat Salvadó.
Les esmenes originals arreplegaven l’opció de fer lleis per a desenvolupar estructures d’Estat, i en les noves ja no es parla de fer lleis sinó de “plans directors”, un canvi amb el qual esperen sortejar eventuals impugnacions davant el TC.
Barcelona, 3 mar (EFE).- CiU i ERC han canviat “les formes” però mantenen “el fons” de les seues esmenes a la llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat amb el propòsit de començar a construir “estructures d’estat”, encara que han canviat la previsió inicial de fer lleis específiques per simples “plans directors”.
Els dos principals grups de la càmera han utilitzat l’única esmena avalada pel Consell, la que contempla la creació de l’Agència Catalana de la Seguretat Social -per ser una competència autonòmica- per a traslladar la “forma” acceptable a la resta d’esmenes.
Contemplen, en aquest sentit, un pla director de l’Administració Tributària de Catalunya, l’elaboració d’un inventari del patrimoni, actius i passius de les administracions públiques catalanes, l’elaboració d’un catàleg d’infraestructures estratègiques, i un avantprojecte de llei de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social. En matèria energètica, de telecomunicacions i de transport ferroviari, el Govern elaborarà un altre pla director.
Turull i Salvadó consideren molt probable que el PP puga presentar un recurs d’inconstitucionalitat des del Govern central contra aquestes esmenes però han restat importància a la transcendència que puga tenir, ja que el redactat actual de les mateixes l’única cosa que fa és instar al Govern a emprendre determinades actuacions, “que igualment es poden dur a terme”, han apuntat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.