Bon rotllo amb l’avi, mal rotllo amb el pare…


Jordi Pujol Ferrusola, va aclarir d’inici per a la sorpresa dels partits que sí que contestaria, i ho va fer per negar que tingui diners en paradisos fiscals o que cobrés comissions il·legals i per al·legar que altres temes els respondrà al jutjat i no al Parlament.

No s’ha dedicat a la política el fill gran dels Pujol Ferrusola, però ahir va demostrar que sap jugar en aquest terreny a la perfecció. En una compareixença molt preparada, a la qual va arribar amb un bon feix de documents, es va convertir en l’estrella de la jornada durant més de quatre hores en què va negar tots els delictes pels quals està imputat, des del blanqueig de 33 milions d’euros fins a suborn.

Primer, va ser ell qui va fixar les regles del joc al dir que no respondria pregunta a pregunta sinó al final de cada torn. Després va aprofitar aquest format per esplaiar-se en les preguntes que li convenien i passar de puntetes per les altres. I per acabar es va guardar un al·legat final sobre el paper fet pel seu pare en la història i una lloa per la seva «responsabilitat» amb la família al revelar la fortuna oculta quan ell mateix li va oferir al seu progenitor fer-se càrrec de la confessió.

ELS «COTXES VELLS» / Quan el van interrogar sobre els cotxes de luxe que posseeix, des de porsches fins a ferraris, Pujol Ferrusola va detallar com va adquirir els «cotxes vells» a preu de ganga a gent que «derrapava» per la crisi econòmica, i així, van anar passant els minuts per saltar a una altra qüestió. Quan se li va esmentar que té negocis de sectors molt dispars -es va definir com a «dinamitzador econòmic»-, es va permetre reprendre els diputats reprotxant-los que llancin sospites sobre ell quan els polítics tracten sovint temes que no són de la seva especialitat. Quan el van interrogar sobre algunes empreses en concret, va abundar de forma tan extensiva en la seva composició i va enredar la madeixa de tal manera que els diputats es van quedar com si res.

Menys temps va dedicar el primogènit a les preguntes sobre el suposat llegat que el seu avi els va deixar i que ell va gestionar des de 1990. Aquí, Pujol Ferrusola es va agafar al que ja havia confessat el seu pare i va al·legar que qualsevol novetat la dirà en seu judicial. I sobre la seva amistat amb Artur Mas, que el president va tractar de rebaixar fa dues setmanes, ell es va limitar a dir que és «molt amic» de l’actual líder de CiU i que sap que aquest l’atendrà el dia que ho necessiti, però el va desvincular dels seus negocis.

«DIUEN, DIUEN, DIUEN» / L’aparent calma amb què l’advocat de la família Cristóbal Martell va seguir la compareixença des de la tercera fila va contrastar amb els gestos d’inquietud del mateix lletrat en les exposicions del pare i de la mare. L’expresident va convertir en trending topic la cançoneta «diuen, diuen, diuen» com a forma de criticar les «insinuacions» que, segons ell, utilitza l’oposició per atacar-lo i va tornar a insistir que la fortuna que va ocultar respon a un llegat patern tot i que els diputats li van recriminar que segueix sense acreditar-ho amb cap document.

També va aprofitar el fundador de CiU per dir que estava «molt tranquil» pels seus 23 anys de gestió al Govern i per insistir amb vehemència que Mas no va saber res dels seus diners opacs fins que ell ho va confessar públicament. La seva dona tampoc va escatimar algun gest de reprovació als grups quan va sostenir que només ha viatjat 10 vegades a Andorra o quan va dir que ella i el seu marit no tenen «ni cinc».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.