Joaquim Auladell amb el Canigó al fons. (Foto ANNA notícies)
——————-
Tres comunicats d’Esquerra Republicana del País Valencià i alguns comentaris
Esquerra Republicana del País Valencià [part orgànica d’ERC] el 9 de novembre de 2013 va celebrar la Conferència de País.
“S’hi va fixar el full de ruta per als propers anys (…) S’hi van posar les bases per a la construcció de la República del País Valencià”.
Esquerra Republicana del País Valencià el 12 el juliol de 2014 va celebrar el Consell de País amb les eleccions autonòmiques i municipals i va acordar: “esbrinar les possibilitats d’acord amb les forces polítiques que compartesquen els objectius compartits de la denúncia de l’espoli fiscal, la defensa de l’Estat del Benestar, el dret a decidir, la defensa de la llengua i la denominació País Valencià, tant el que fa a establir acords estables i a llarg termini de col·laboració, integració i/o adhesió en projectes polítics valencianistes i d’esquerres”,
“la creació d’una comissió negociadora que mantinga les trobades pertinents amb les diverses forces polítiques i trameta les possibilitats d’acord a la direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià per al posterior debat del conjunt de la militància” i “qualsevol dels acords esmentats haurà de mantenir l’estructura d’Esquerra Republicana del País Valencià, així com la seua identitat política”.
“Comentaris (de l’1 de desembre)
- S’oblida el full de ruta per als propers anys i la construcció de la República del País Valencià amb els republicans sobiranistes valencians.
- Només s’esbrinen les possibilitats d’acord amb l’Espanya Plural, els “valencianistes i d’esquerres”, com si el País Valencià no fos capaç d’assolir la República i estigués condemnat a la dependència espanyola.
- La Comissió negociadora presentarà els resultats de les seves gestions a la Direcció i als militants. Quan es va fer la Conferència hi havia 150 militants. Quants n’hi ha ara? Quants n’hi haurà el 31 de desembre?
- El manteniment de l’estructura orgànica i de la identitat política, sense militants i sense presència política (intervenció electoral) és un rètol en un desert.
- ERC, el partit del qual forma part ER del PV serà afectat en la seva autopresentació. Agustí Cerdà s’exclou de la “comissió de negociacions”.
Tot això m’agradaria comentar-ho.
Joaquim Auladell
————-
Passa el 31 de desembre i no passa res, la comissió no informa com havia de fer. Es revalida o se’n munta una de nova a que publica aquesta notícia sorprenent:
“Esquerra Republicana del País Valencià ha fet públic l’inici d’una negociació amb Compromís per tal d’arribar a un acord cara a les eleccions valencianes i municipals del mes de maig. Una comissió de l’executiva republicana es reunirà amb Compromís per a explorar les possibilitats de l’acord, que ha estat negociat fins ara de forma informal en reunions prèvies.
L’acord permetria presentar candidatures conjuntes a les eleccions municipals en els municipis on ERPV té presència i significaria també el suport d’ERPV a Compromís en les eleccions valencianes. L’acord seria especialment important en les poblacions on Esquerra té regidors (Crevillent, Xixona, Sellent, Vinaròs, Simat de la Valldigna, Benifairó de les Valls, Alzira i Faura). En algunes d’aquestes poblacions i també en Algemesí Compromís i ERPV ja havien pactat de forma local.”
Dissabte passat va aparèixer a VilaWeb aquesta notícia (ja n’havia aparegut una altra, preparatòria, a La Veu del País Valencià).
- Sobre les municipals diu que ERPV “ha fet públic l’inici d’una negociació amb Compromís per tal d’arribar a un acord”. L’agost passat ja es va parlar d’aquestes negociacions i es va dir que el 31 de desembre se’n retrien comptes. Ara la “comissió executiva” (qui?, de qui?), diu que està preparada per a “l’inici d’una negociació”, però si Compromís està immers ja en ple procés de primàries! ERPV ha fet públic l’inici d’unes negociacions, però Compromís no. Negociacions que es referirien a poblacions, que sumades no arriben al 5% de la població del País Valencià! Negociacions que serien amb entitats municipals, locals, perquè ERPV no és un nom d’un partit registrat (PSPV i EUPV sí, i tan fàcil que hauria estat!).
- Sobre les eleccions autonòmiques: “L’acord, (…/…) significaria també el suport d’ERPV a Compromís en les eleccions valencianes”. Els republicans del País Valencià van veure que no tenien forces per anar a les eleccions. Podien dedicar-se a “acumular forces”, a establir relacions amb els sobiranistes valencians o a treballar en els moviments socials. ERC, per insignificant que fos al País Valencià, feia nosa a Compromís i potser a algú més. “Menys gent a repartir”. El regal del suport electoral s’ignora, no s’accepta. “Que porteu un regal? Deixeu-lo a la porta, a terra”.
L’actitud de Compromís em sembla coherent. No hi ha lloc per a ERC (ni falsament disfressada d’ERPV). Els republicans valencians són independentistes i Compromís (i EUPV, Podemos o PSOE són de l’Espanya Plural, mireu els seus Estatuts).
A mi em sembla que s’hauria d’haver una conferència, assemblea o congrés dels republicans valencians que quedin, enraonin i que, tant de bo, refermin la seva opció per la República del País Valencià i que Esquerra Republicana del País Valencià fos un nom de debò per fer política valenciana entre valencians.
Joaquim Auladell (25-1-15)