López Tena: “a les eleccions municipals a Barcelona anirem en coalició amb Reagrupament”

Alfons López Tena President del Consell Nacional de Solidaritat

Si la majoria de catalans volen la independència la tindrem. Si només la desitgen, no la tindrem mai.

Alfons López Tena és valencià i ferm defensor de la independència de Catalunya. Militant de Convergència Democràtica de Catalunya des del 1989 fins al 2010, surt de la formació per fundar Solidaritat Catalana per la Independència amb la qual entra al Parlament català el 2010. Actualment és el president del Consell Nacional de SI. Llicenciat en Dret per la Universitat de València i notari des de 1983, ha estat vocal del Consell General del Poder Judicial espanyol entre el 2001 i el 2008. L’agost del 2007 va crear, amb Hèctor López Bofill, el Cercle d’Estudis Sobiranistes. Tot i que ja no té tanta presència als mitjans, la seva activitat política no ha parat. És conegut per ser un polític que no es mossega la llengua i contundent en la seva oratòria. Comentem l’actualitat del país. Gerard Sesé @gerardsese.

  Comentaris 44
27S, la nova data! Com ho valores i què et sembla l’acord?

No hi ha cap acord…

Ah, no?
No. Simplement es continua amb el pacte de governabilitat que ja teníem, que es va fer fa dos anys i que era per a tota la legislatura. El pacte segueix a canvi d’una promesa de Mas de fer unes eleccions a setembre. Això és tot.

Això és un acord…
Es pot entendre que l’acord és dir que han arribat a un acord.

Ara tindrem unes eleccions plebiscitàries…
Ja ho eren fa dos anys, no? Ho va dir Forcadell, ho va dir en Rull, ho va dir el mateix Junqueras…

Vols dir? Eren per convocar el Referèndum…
Tots van dir que eren plebiscitàries… podem tirar d’hemeroteca. El 27S tindrem unes eleccions al Parlament de Catalunya com les hem tingut des del 1980…

Unes autonòmiques més?
Sí. O bé seran les eleccions d’un estat?

Són les definitives… per fer la independència…!
No, això no ho diuen…

El Junqueras ho va dir a la conferència posterior a l’acord…
En Mas no. I en Junqueras ja ho va dir en altres ocasions, exactament va dir el mateix l’any 2012.
(agafa el mòbil i comença a mostrar captures de pantalla de titulars)
Avui ha dit… “Junqueras espera que s’exerceixi la independència al 2016”. I ara t’ensenyo aquest titular… “Junqueras veu la declaració d’independència pel 2014”. Simplement el que estan fent és mentir i repetir-se. Què han fet en aquests dos anys?

Crear estructures d’Estat?
Quines?

Hisenda pròpia?
On és?

Seguretat social?
No. Quina han creat?

Bé… potser per això s’han donat 9 mesos més…
En dos anys no han fet absolutament res d’això. Jo em remeto als fets. A desembre de 2012 hi ha un pacte: el ‘Pacte per la llibertat’. Aquí es deia que s’havien de crear les estructures d’Estat i no s’ha fet absolutament res. L’única cosa que ens han volgut vendre com una gran estructura d’Estat ha estat una loteria.

La Grossa…
Cosa que fan les parròquies, per altra banda. Això és tot.

Les persones que estan engrescades amb aquestes eleccions, quan ara llegeixin això… què?
Si continuen votant el mateix continuarem igual.

Què han de votar?
Partits que no estan lligats a l’autonomisme. CiU i ERC fa 30 anys que entre ells tenen majoria absoluta i en 30 anys s’han independitzat al món 26 països. Catalunya no.

Però no estàvem al punt que estem ara…
Catalunya no.

No hi havia aquesta efervescència…
Catalunya no. I aquesta efervescència que tu dius existeix des de ja fa uns quants anys. Què han fet?

Potser han contribuït a crear-la.
Jo parlo del que han fet. En dos anys, què han fet? Prometre que farien una consulta amb o sense permís d’Espanya i incomplir-ho. En el moment que el TC els ho va prohibir van acatar la decisió. A banda d’altres coses: retallar, privatitzar pels amics… vendes que s’han fet a preu de saldo…

Això ho publico eh…
I tant, l’última fa molt poc: vendes a preu de saldo com la del  banc brasiler BTG al 2012 que tenia una participació minoritària als Túnels del Cadí i Vallvidrera i ara l’han venut per un preu quasi tres vegades superior. Cosa que ens diu que en el contracte no hi havia cap clàusula impedint això, no hi havia clàusula de retracte en el cas que això és fes i que fa dos anys això es va vendre a preu de saldo en benefici a Abertis, La Caixa i algun amic brasiler… Continuem? L’intent de ‘pelotazo’ de Barcelona World? Que ara, per altra banda, la Generalitat li està fent d’API per La Caixa que es juga 400 milions intentant vendre aquests terrenys…? Seguim?

Però això és el Govern… Esquerra està a l’oposició.
Junqueras és corresponsable. Tenen un pacte de governabilitat. Junqueras va dir que tot el que feia el govern ho aprovava Esquerra. Tenen comissions mixtes per absolutament tot. Fins i tot una que havia d’organitzar la consulta i que es reunia cada mes. Han tingut, com a mínim, 22 reunions… per acabar no fent-la.

Has dit ‘no votar partits autonomistes’… SI es torna a presentar?
Sí, evidentment.

Dedueixo que vosaltres, doncs, no sou un partit autonomista…
No, nosaltres som Solidaritat Catalana per la Independència. Fixa’t en una altra cosa graciosa: quin és el full de ruta que plantegen?

S’està elaborant…
Sí? Porten dos anys.

Diuen que està molt avançat.
Porten dos anys enganyant. No s’ha fet res i ens consta que no hi ha res fet. Mira’t l’informe número 10 del Consell Assessor per la Transició Nacional on es contemplen dues possibilitats:  1- Una independència acordada amb Espanya. I aquí va enumerant un conjunt de punts. Després planteja un altre escenari : 2- Independència sense acord amb Espanya i a partir d’aquí ja no diu res més. Parla d’Administració de justícia, seguretat pública, administració tributària i financera. Algunes d’aquestes coses estan en el pacte de governabilitat i no han fet res.

I si això és tan escandalós, perquè els catalans estem tan animats ara amb aquestes eleccions?
Els catalans que ho esteu… hi ha una altra part que no ho està. Només els que doneu suport a CiU i Esquerra.

Però si en aquestes eleccions del 27S guanyen per majoria absoluta, no anirem cap a un Estat independent?
Recorda que fa dos anys ens van dir que tindríem un referèndum i no l’hem fet.

Ara sí que està clar que el full de ruta és trencar amb Espanya…
Això ho dius tu…

Junqueras parla d’independència just al sortir de la reunió de l’acord.
També ho va dir fa dos anys. En 2013 va dir que la independència havia de ser al 2014. Mai ha parlat de declaració unilateral d’independència sinó que parla de ‘una desconnexió progressiva d’Espanya’ i no especifica quan. No han estat capaços ni de fer un referèndum dins d’Espanya.

Es pot dubtar de l’independentisme d’en Mas… Però creus que es pot dubtar de les intencions independentistes d’en Junqueras?
No és una qüestió de dubte. Jo, a diferència d’en Junqueras, no sóc catòlic. I per tant les seves intencions no m’importen. Com no m’importen les intencions de cap polític. M’importen els seus fets. I els seus fets són clars.

Dir això des de fora del parlament o d’un càrrec com el de cap de l’oposició és molt fàcil
No. Governar una Comunitat Autònoma espanyola és molt fàcil. Tan fàcil que n’hi ha dinou. Com una Diputació o un Ajuntament. Es gestiona però no es governa.

I doncs… què hagués passat si Solidaritat hagués estat a les reunions…?
Ens haguéssim aixecat de la taula!

Veus! És molt fàcil criticar-ho tot!
Doncs llavors fem una dictadura que és molt més senzill ja que no es pot criticar ni dir res.

Però em refereixo que és diferent estar al poder…
Quin poder? La Generalitat és una gestoria. Llavors, què dius que passa?

Tens la capacitat de convocar unes eleccions, tens la capacitat de transmetre missatge i gestionar una societat! Són petits poders molts d’ells subjectes a d’altres de superiors, d’acord, però tens certa capacitat de maniobra.
Com un alcalde. Que, per cert, és el lloc on van posar en Mas a França a la manifestació contra el terrorisme. El van col·locar amb els alcaldes de les rodalies de París.

Qui llegeixi això s’estarà posant les mans al cap… com per engegar-ho tot a rodar.
No home. Vols independència? Vota-la!

La CUP és un partit per a la independència?
Sí. La CUP és un vot per la independència.

Solidaritat?
Sí. Solidaritat és un vot per la independència.

CiU?
No.

Esquerra?
No.

Molta gent pensarà que ja estàs fent campanya electoral…
No en absolut. Si les eleccions són d’aquí un any. Ep, en el cas que es facin.

Creus que no es faran?
No ho sé.

Han dit al 27S
També van dir que farien un referèndum el 9N. Que el farien sí o sí. Un any per fer la pregunta. Un any per fer-lo. Després res de res.

A veure… Imaginem-nos que tenim els resultats de les eleccions del 27S. Majoria absoluta dels partits sobiranistes.
Quins són?

Doncs, Esquerra, CiU, la CUP i SI també, si entra al parlament. Què passarà?
Si Solidaritat i la CUP tenen majoria absoluta tindrem la independència de Catalunya. En el cas que haguem de pactar amb els partits autonomistes serà complicat. Segurament ells faran un govern i nosaltres ens quedarem a l’oposició. Nosaltres només donarem suport a qui aposti per una Declaració Unilateral d’Independència.

Això no és posar pals a les rodes del procés? Crear divisió?
Els catalans ja estan dividits: per gènere, per orientació sexual, per raça, religió, ideologia política… i cadascú vota com considera oportú.

Per tant, tu estaves a favor de les llistes separades…
No. La llista única és útil per fer la independència a curt termini.

Això era el pla del Mas!
No! Tornem-hi! No. Mas el que va proposar era per fer una consulta al cap de 18 mesos per saber si Catalunya havia de ser independent. Una cosa que va incomplir no fa ni tres mesos.

Però… no necessitem un mandat democràtic clar de cara a la comunitat internacional?
El mandat democràtic ja el tenia fa dos anys per fer la consulta i no ho ha complert. La llista única, a més, Solidaritat plantejaria fer-la en forma de primàries. Que la gent voti qui vol que vagi a la llista!

Uf…!
Uf? Això és la democràcia en un país civilitzat. Milions de persones votant unes primàries. I tot això amb un objectiu: fer una DUI sense pactar amb Espanya.

Podria haver-i una coalició Solidaritat i CUP?
La CUP no va per aquesta via. Falten molts mesos. Ara, per exemple, a les eleccions municipals a Barcelona anirem en coalició amb Reagrupament.

La CUP té molt clar el seu eix social. En l’eix esquerra-dreta, SI on està?
Nosaltres ens definim com un partit progressista. I en el cas de Catalunya, en un partit contra l’establishment. Catalunya s’ha convertit en una finca siciliana al servei del poder, al servei d’Espanya i d’unes quantes famílies i empreses que practiquen el saqueig de les arques públiques com La Caixa o La Vanguardia o Abertis.

Un discurs molt ‘Cupero’…
No, perquè nosaltres no diem que el sistema sigui corrupte sinó els qui governen el sistema. El nostre model no és la Venezuela de Chavez sinó que nosaltres defensem la llibertat. De totes maneres, això ara mateix és totalment irrellevant. Sense la independència no podrem fer res. Ha estat el discurs que feien tots aquells que han aconseguit la independència del seu país.

López Tena serà cap de llista?
És d’hora per dir-ho i, a més, farem primàries.

Tornem on érem. El fet que hi hagi les municipals pel mig… és un problema? CiU i ERC es tiraran els plats pel cap?
Han firmat un acord de no agressió que no compliran. El problema és que això és un gran botí: ajuntaments, diputacions, consells comarcals… amb els milers de milions d’euros que això significa. És la Catalunya Siciliana. Com que això és el que realment els importa es tiraran els plats pel cap. Pensa que entre les bandes mafioses no existeix la confiança.

La gent et té vist com una persona molt contundent en la manera d’expressar-se, com s’està demostrant una vegada més. Potser que l’opinió pública cregui que ets un talp del CNI que intenta destruir-ho tot?
Els propagandistes d’Esquerra i Convergència no fan cap altra cosa que alimentar aquesta idea  i continuaran fent-ho.

Tu creus que realment contribueixes a la causa independentista?
Sí. Durant els últims 70 anys hi ha hagut 150 països nous que s’han independitzat i si Catalunya no és independent  és per culpa d’Esquerra i CiU. Abans l’obstacle a la independència de Catalunya era Espanya. En aquest període democràtic els principals obstacles a la independència són CiU i Esquerra. Fixa’t que només va caldre un fax del Tribunal Constitucional per no fer la consulta.

Hi havia perill de sancions als funcionaris… una multa a un conserge que obrís la porta de l’escola.
No és cert. Per al procés participatiu es van obrir espais públics sense problemes i no hi ha hagut cap sanció. A més, el responsable no és el funcionari sinó el seu cap, en aquest cas la Consellera d’Educació. No hi havia cap risc per als funcionaris. A més, hi va haver 2.000 funcionaris que es van oferir a fer la consulta, no la xocolatada, sinó la de veritat. I no van tenir resposta. No van complir perquè no els va donar la gana.

Va ser una jugada del Mas a Esquerra?
Esquerra va tenir 22 mesos per preparar-ho. Que van fer ells en tot aquell temps?

Necessito una mica de positivitat en aquesta entrevista… Què hem de fer?
Votar a partits que no siguin autonomistes.Mentre ells, facin el que facin, segueixin tenint els vots de la gent i, per tant, disposin del botí públic… no aniran cap a la independència.

Però si Solidaritat algun dia té el botí públic… podria convertir-se en l’establishment i formar part de la finca siciliana.
Impossible perquè no ens hem deixat mai comprar i en tenim proves d’això. No tenim cap crèdit amb cap entitat financera, amb els problemes que això suposa, per exemple, per afrontar una campanya electoral. Cap compra ni econòmica i política.

Pot ser un motiu pel qual vau trencar peres amb en Laporta?
No, ell simplement es va fer de Convergència.

Però si després va anar amb Esquerra a Barcelona!
Perquè li ho va demanar Convergència.

Com? Que Convergència va dir-li a en Laporta que fes coalició amb Esquerra a Barcelona?
Vols l’exclusiva? Té: Ens ho va demanar en Trias. Doncs sí.

El Trias li va demanar a en Laporta que…
No, en Trias m’ho va demanar a mi. Vam quedar i ho vam parlar. Que Solidaritat i Esquerra fessin una coalició.

Però, per què?
Doncs per tenir geometria variable i no només poder pactar amb el PP. És el que sempre Convergència ha volgut.

Com que Esquerra estava enfonsada en aquell moment, els interessava que tingués un mínim resultat… 
Exacte, per tenir un pol amb qui poder jugar.

I llavors Solidaritat va dir que no però en Laporta va dir que sí.
Exactament. I al parlament donava suport a Convergència i a l’Ajuntament també.

Pot ser que SI tingui un discurs tan agressiu que espanti?
Es que si espanta el discurs, els espantarà encara més la independència. La independència no és un esplai kumbaià. S’ha de declarar sense acord amb Espanya. El pacte amb Espanya és inviable. S’ha de prendre el control de tot el país i, això, no és fa amb un somriure.

I el Paper de l’ANC?
L´única cosa que han fet és donar suport al que diuen CiU i Esquerra. Res més.

No seria potser a l’inrevés? L’ANC ha fet que CiU i Esquerra es posessin d’acord cap a la independència.
Fets: L’ANC el 2012 va aprovar que faria referèndums oficials a tots els municipis de Catalunya amb l’AMI. El 2013 no els va fer. Aquell any va llançar la campanya de recollir signatures perquè el Parlament de Catalunya fes un referèndum abans del maig del 2014 i en cas que no ho fes que declarés la independència l’11 de setembre de 2014. Què ha passat? I després va aprovar que el 2015 s’havia de fer un referèndum abans de Sant Jordi o sinó declarar la independència al parlament l’11 de setembre del 2015. Quan CiU i Esquerra els diuen que no, ells canvien el seu full de ruta. Aquest és el seu paper públic. De fet, són la sectorial de festes d’Esquerra i CiU.

Et posaràs molta gent en contra dient això…
Això no treu que la feina de l’ANC ha estat molt positiva per l‘activitat de base i l’argumentari a favor de la independència.

Ha aconseguit que CiU viri cap a la independència.
En absolut. CiU no ha fet cap gir cap a la independència. Fets. Parlem de política o de romanticisme kumbaià montserratí? Jutgem als polítics per les seves accions i no per les intencions. Sinó els hauríem de jutjar per la seva amant, o les seves amants…

(riem) En Junqueras no! Que és molt catòlic!
Això és un impediment…? Duran és d’un partit demòcrata cristià. El pedigrí catòlic de Duran és molt més gran que el del Junqueras i això mai ha estat un obstacle. Però en tot cas… als polítics els hem d’exigir resultats i valorar-los pels seus fets.

Acabem?
Si la majoria de catalans volen la independència la tindrem. Si només la desitgen, no la tindrem mai.

@gerardsese

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.