Proposta de Constitució Catalana

Text complet en PDF de la proposta de CONSTITUCIÓ CATALANA. Cliqueu ACÍ

Article 23.
Dels límits territorials
1. Catalunya no aspira a modificar els actuals límits territorials del país, tot i reconèixer els especials lligams amb les terres de parla catalana sota sobirania d’altres països.

La Constitució Catalana és una realitat

La nova República Catalana ja té tres propostes de Constitució

Segons informa El Punt Avui, el futur constitucional de la Catalunya lliure ja té tres propostes per començar a treballar. La Constitució elaborada per l’equip de Santiago Vidal, la proposta ciutadana que s’està construint virtualment a través de constitucio.cat, i la proposta dels juristes de l’ANC. El nou marc constitucional de la Catalunya lliure proposa un Estat que pacífic, sense privilegis i responsable davant dels ciutadans on el català i l’aranès siguin les llengues oficials i el castellà tingui una condició de cooficialitat. 

Santiago Vidal  Santiago Vidal

 

 

Una República independent, lliure i pacífica

 La proposta del grup de juristes encapçalat pel Jutge Vidal, que serà presentada el 7 de gener, presenta el nou país com una República Parlamentària, amb una sola cambra parlamentària (és a dir, sense Senat) i no presidencialista. Seguint el model dels països nòrdics el nou Estat Català tindrà un Parlament amb un màxim de 105 diputats que serà qui escollirà, pel quòrum d’una majoria de diputats, el Primer Ministre i cap de govern, mantenint el procediment actual a Catalunya. Tanmateix, la figura del President de la República serà escollit directament pel vot dels ciutadans. Així mateix els juristes proposen eleccions com a màxim cada 5 anys -un any més que ara- però introdueixen un límit als mandats electorals de dues legislatures. En el nou país, Santiago Vidal proposa limitar el sou dels càrrecs electes, que no podria superar en cap cas 10 vegades la renda bàsica de vida digna.

La Constitució redactada pel Jutge Vidal i el seu equip de juristes planteja una Catalunya sense forces armades, només amb una policia pública, i defineix el país com “una nació de pau, lliure d’exèrcit i forces armades”

La llengua i l’educació
L’ensenyament primari serà gratuït i obligatori per als menors de 16 anys i l’Estat tindrà el deure de proporcionar a l’escola pública els recursos necessaris per garantir el màxim nivell de qualitat. El català serà la llengua oficial del país, alhora que l’aranès serà la llengua oficial i pròpia de la Vall d’Aran en règim de cooficialitat amb el català. Tanmateix el castellà gaudirà d’un règim de cooficialitat.

Un país responsable davant la ciutadania
La Constitució de Santiago Vidal reconeix als electors la potestat de demanar a la justícia la celebració de referèndums per revocar alcaldes, regidors i diputats que “incompleixin sistemàticament el seu programa electoral”. Així s’eliminen els privilegis dels càrrecs electes amb l’eradicació dels aforats i s’estableix que la llei és igual per a tothom. El document, que pretén allunyar la politització de la justícia, determina que els jutges no podran pertànyer a cap partit polític.

La ciutadania haurà de participar en la construcció del nou marc constitucional
La proposta ciutadana, elaborada per un enginyer, un assessor de banca, un advocat i un professor de polítiques i que reb les aportacions de tothom a través del web constitucio.cat, difereix en alguns punts amb el text de Vidal i contempla un model en aquest cas sí presidencialista inspirant-se en el model d’Estats Units. Segons aquest document el President, amb funció executiva i representativa, també seria el comandant en cap de les forces armades catalanes, tot i que s’estableix que els ciutadans de Catalunya declaren que no són “enemics de ningú, i sí germans de tots els pobles”, amb qui busquen la fraternitat i el respecte. La iniciativa d’aquest grup de ciutadans que ha redactat també una proposta de Constitució és la de, segons els seus autors, “sumar-se i complementar les iniciatives de la societat civil que han brollat amb força a Catalunya en els darrers anys amb l’objectiu d’aconseguir per fi un Estat independent, democràtic i social”.
Santiago Vidal també ha fet referència a la necessitat de la contribució ciutadana en el procés de construcció del nou marc constitucional i ha dit que a partir del 7 de gener el text redactat pel seu equip estarà penjat a un web que recollirà les esmenes ciutadanes per incorporar les que creguin pertinents. Així mateix el magistrat s’ha mostrat partidari de què el Parlament de Catalunya no es limiti a sotmetre el text constitucional final a referèndum i obri un període públic de consulta.

A l’espera d’una nova proposta
Encara s’espera una nova proposta de Constitució Catalana, presentada en aquest cas pel grup de juristes de l’Assemblea Nacional Catalana.

Un pensament a “Proposta de Constitució Catalana”

  1. Primero que nada, pedir perdón por escribir en castellano, dado a mi avanzada edad, no pude aprender en catalán, y para hacerlo mal prefiero hacerlo mal en castellano.
    He encontrado ha faltar dentro de esta propuesta un detalle que creo que es muy interesante, dado el capital que se despilfarra por ese campo, este es el de los asesores, creo que se tendría que poner un limite a la cantidad de asesores que se tienen en cada institución . Por ejemplo en Paris que es mas del doble de población que Barcelona tienen, por ley, un tope de 40 asesores, y solo emplean 34 , si no me equivoco en Barcelona hay mas de 250, con unos sueldos superiores a los 3000 euros mensuales, y esto mismo pasa en la mayoría de municipios.
    Esperando lo tengan en consideración , reciban un cordial saludo de un fan de ustedes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.