“Canviar el paradigma passa per tindre les claus de la casa en la butxaca i que els valencians decidisquen i recuperem la plena capacitat d’un poble lliure i sobirà” (Joan S. Sorribes, Candidat a Corts Valencianes en les Primàries de COMPROMÍS)

Joan campanya-page-001

Joan S. Sorribes ha estat designat com candidat a l’Alcaldia d’Alfafar per l’Assembla Local de COMPROMÍS I es presenta també a les Primàries per ser candidat de COMPROMÍS a les Corts Valencianes, parlem amb ell, que és el Secretari Nacional d’Estat Valencià, partit independentista d’esquerres integrat en la coalició, i activista social…

Vostè ha sigut crític amb el procés de Primàries de COMPROMÍS, però ara opta a ser candidat a les Corts Valencianes…, les contradiccions de la política real?

La primera cosa que cal dir és que les Primàries de COMPROMÍS, com ja ho van ser en les Europees, són a l’avanguarda d’esta mena de processos oberts a la ciutadania i decisiu sobre el conjunt de les llistes. Dit això, nosaltres encara volíem més, més radicalitat democràtica, més horitzontalitat, sense qüotes ni romanços. Però, com dic, així i tot, les Primàries de COMPROMÍS són exemplars. Quan a la meua presentació a les mateixes respon a la decisió col·lectiva de la gent independentista d’esquerres que conformem també COMPROMÍS d’arrimar el muscle, de ser presents activament…, i amb plena coherència nosaltres no reclamem cap qüota ni reserva, volem representar el que som des de la base, des de baix…

Decidir tots, decidir tot…, diuen…

Sí, clar. Nosaltres ens sentim concernits en l’exigència ciutadana de promoure una Ruptura Democràtica que recupere per a la gent la capacitar real de decisió, en el cas dels valencians molt especialment la recuperació de la pròpia Sobirania Política. I ho volem fer, a més, per a construir una realitat social, política i econòmica molt diferent a la que patim, heretada directament del franquisme, que té en la monarquia borbònica, el capitalisme i “Espanya” entesa coma la construcció nacional que ho fa possible els tres eixos centrals, això és l’ordre constitucional del 78, que nosaltres volem superar per vies democràtiques. Per damunt dels valencians ningú, és dir: primer la gent, en el centre de la política, la gent, el nostre poble, els greus problemes que sofrixen centenars de milers de valencians abocats a la pobresa, a l’atur, a l’exclusió social, els joves sense futur, els emprenedors sense perspectives… Ja no toquen “reformes”, toca anar a l’arrel dels problemes i canviar el paradigma, i això passa per tindre les claus de la casa en la butxaca i que els valencians decidisquen i recuperem la plena capacitat d’un poble lliure i sobirà.

Per tant, vostès advoquen per tancar definitivament l’etapa PP al País Valencià?

La del PP i la del PSOE. No hi haurà canvi democràtic profund si barrar el pas al PP només significa retornar al poder institucional al PSOE. Nosaltres parlem d’un canvi de veritat i els protagonistes de l’actual agonia que patim, no poden ser actors principals en la nova etapa. COMPROMÍS ha de ser la força que garantisca això, és l’única que pot i està en disposició de fer-ho. Dels partits espanyols no podem esperar una transformació social , una Ruptura i una regeneració democràtica profunda i de veritat.

Però ara hi ha altres actors en la política valenciana…

En la política i en el terreny social, clar que sí. I que es declaren per un procés de ruptura democràtica, efectivament… I cal trobar les fòrmules per poder treballar cooperativament amb tots ells, amb un full de ruta i un programa de mínims que ho concrete.

IU, Podemos, Guanyems…, parla d’ells?

Sí, però no sols dels agents polítics, també dels socials. Dels polítics, EUPV ha demostrat ser una força política que pertany a l’espai de ruptura, una de les forces de l’esquerra espanyola respectuosa amb els fets nacionals. Jo no desitge la desaparició política d’EUPV. Quant a Podemos, s’ha conformat també com una força espanyola que parla de ruptura democràtica i de respecte al dret a decidir… Des del respecte al que cada u és, o vol ser de major, crec que hi ha marge per cooperar. Dit això, els processos s’han de correspondre a la veritat, a la realitat, jo me puc entendre perfectament amb qui coincidisc cada dia en el carrer, en les accions concretes, en el treball i en les lluites. Per a què hi haguera una Primavera Valenciana moltíssima gent ha passat una llarguíssima travesia pel desert de tres dècades, molta gent s’ha deixat la pell amb coherència durant anys…, no podem ni devem traïr això ni dilapidar-lo. Guanyarem amb COMPROMÍS.

I a més, candidat a l’Alcaldia d’Alfafar…

Així ho ha decidit l’Assemblea Local. Tenim un magnífic equip de gent treballant de valent des de fa anys en Alfafar. Tots saben en el poble que la vertadera oposició al govern local del PP ha sigut COMPROMÍS. I ara toca fer possible una altra política a favor de la majoria dels alfafarecs i alfafarenques. Estem decidits a fer-ho. Tenim equip, tenim idees, tenim voluntat i tenim, i és important, l’aval de la faena feta, de posar damunt la taula fets i no paraules.

Van per l’Alcaldia, doncs?

Anem per l’Alcaldia i pel govern municipal, en Alfafar. I anem I hem d’anar a governar la Generalitat Valenciana. COMPROMÍS naix amb eixa vocació de servei I d’instrument útil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.