Raimon-diu-que-no-és-independentista

El valencià Raimon diluït a Catalunya diu que mai ha sigut independentista. Quanta raó tenia Hegel/Marx quan deien que per avançar en el coneixement de la veritat calia aguditzar les contradiccions

Raimon: “No sóc independentista perquè no ho tinc clar”

El músic ha mostrat els seus recels en una entrevista al programa ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio. Té por que un eventual estat català fes créixer l’anticatalanisme al País Valencià. Reclama que es faci la consulta per saber què pensa realment la majoria

El cantautor valencià Raimon es declara no independentista i adverteix dels perills que pot comportar el sobiranisme vist des del País Valencià, en una entrevista al programa ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio.

Raimon diu en aquesta entrevista que “al País Valencià hi ha un anticatalanisme que està funcionant i que està manant” i que “això pot créixer si es crea un estat [català]”, cosa que, segons ell, podria posar en perill la “unitat cultural” que hi ha.

“Jo no sóc independentista perquè no m’ho he plantejat mai. Des de València això es veu d’una altra manera, i jo sóc d’allà i sé les repercussions que pot tenir; per tant, no ho tinc clar, tinc una certa perplexitat. Tinc molts dubtes. Per això no participo en aquest moviment, perquè per participar en alguna cosa ho haig de tenir molt clar. Si jo no estic convençut, com m’he de posar a convèncer els altres? Faria trampa”, argumenta.

“El primer que s’ha de fer és votar”
Per Raimon, “és important aquesta mobilització de gran part de la societat catalana” perquè “s’estan exercint les llibertats”. Tot i així, expressa els seus temors. “Sortir del marc de l’estat espanyol és molt difícil; per tant, el primer que s’ha de fer és votar, per saber la composició real de la societat”, ha reclamat.

“De moment, sembla que els arguments amb més força són els independentistes, però s’ha de veure tot. Ara sembla que només podem ser independents o quedar-nos com estem, però potser hi ha altres opcions. Si hi ha una mobilització pot semblar que s’imposa. Si votes, no imposes, sinó que decideix la majoria. Sempre respectant les minories, perquè si no es respecten les minories un país es trenca”, ha afegit.

També ha lamentat que ara mateix “estem encallats”. “Hi ha hipòtesis d’un desfetisme absolut, i després n’hi ha alguns de la part contrària, que a vegades sembla que amb la independència ja no hi hauria atur”, es queixa.

“Jo no sóc polític, sóc una persona, un ciutadà, i com que votaré, vull saber el màxim de coses. I voldria saber com es faria això, si tenim l’estat espanyol en contra, perquè l’Estat és fort. Com fas un nou estat contra aquest Estat?”, demana.

La conclusió, per Raimon, és: “Tal com estem ara hi ha un mur i així no podem estar, per algun lloc o altre s’ha de trencar”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.