Preguntes d’un català (A. Duran) que ens hauríem de fer els valencians

NULLA ETHICA SINE AESTHETICA
(traduït al valencià per ANNA notícies)
05/03/2021

Friedrich Nietzsche ho va proposar a l’inrevés (No hi ha Estètica sense Ètica), encara que el concepte de l’estètica en Nietzsche no tenia res a veure amb els estereotips dominants en la descripció de l’obra d’art.
L’assaig en el qual apareixia aquest missatge haguera passat desapercebut, si el professor José María Valverde no l’haguera représ a mitjans dels seixanta per a renunciar a la seua càtedra d’Estètica en la universitat de Barcelona, com a mostra de solidaritat amb el professor Aranguren, que havia sigut expulsat de la seua càtedra d’Ètica en la universitat de Madrid per la seua oposició al règim franquista.
No fa falta donar moltes explicacions per a entendre això i és que en qualsevol activitat humana hi ha o hauria d’haver-hi un compromís moral.
Si li done la volta al concepte és perquè contemple molts grinyols que trenquen la qualitat del silenci (l’estètica), grinyols que qüestionen el fons moral de la font (l’ètica).
Em pregunte i pregunte als meus lectors:
– Per què eleva tant la veu, amb un to agressiu, la fiscal que presenta càrrecs contra els teòrics síndics del primer d’octubre?
– Per què insisteix la cúpula d’Esquerra Republicana a incloure a “Comuns” en un projecte de govern independentista, quan aquests últims no sols no ho són, sinó que fan gala d’espanyolisme?
– Per què el senyor Llarena practica el filibusterisme jurídic contra els exiliats independentistes, sabent que l’única cosa que aconseguirà és obligar-los a no moure’s de Bèlgica per un temps?
– Per què la CUP no deixa de marejar la perdiu, s’incorpora a un govern independentista i assumeix la cartera d’Interior, la qual cosa li permetria sanejar el cos de Mossos d’Esquadra?
– Per què ERC, com a partidaris de la “taula de diàleg” no li comunica al seu teòric interlocutor (el PSOE) que si els seus representants en el parlament europeu continuen assetjant als exiliats, no s’asseuran en cap taula?
– Per què el govern del senyor Sánchez no ens explica quin sentit té que Iberdrola, representant de l’oligopoli elèctric, s’associe amb Volkswagen i el propi Estat en el projecte d’una nova fàbrica de bateries a Martorell?
– Per què aqueix mateix govern no ens aclareix si el cost d’aquest projecte serà assumit íntegrament pels fons europeus, en detriment d’altres projectes menors de mitjanes i petites empreses que també han sol·licitat fons?
– Per què la senyora Albiach no deixa de ficar-se amb el senyor Canadell, l’únic defecte del qual és haver creat un parell d’empreses i contribuir a acabar amb el domini espanyolista en la Cambra de Comerç?
– Per què els comunicadors de TV3 es refereixen als empresaris catalans quan expliquen les declaracions de la junta de Foment o de la Pimec? O és que no saben distingir entre centenars de milers d’empreses i autònoms i uns xicotets oligarques apoltronats en aqueixes juntes?
– Per què en les tertúlies de TV3 i a Catalunya Ràdio hi ha un repartiment digital (fet a dit) entre un tertulià independentista autèntic, un tebi, un espanyolista i un franquista camuflat? És aquesta la representació de la societat catalana?
– Per què “el govern més progressista de la història” no ens informa quins són els seus plans quan acabe la cobertura dels ERTO’s?
– Per què la majoria dels partits del nou parlament de Catalunya es reuneixen per a “aïllar a Vox”, quan els valors d’aquesta agrupació porten anys explicitats en el PP, Ciutadans, i en bona part del PSOE català i en el còctel de la senyora Colau?
– Per què s’insisteix que el pla social té prioritat sobre l’independentista, quan la solució d’aquest últim permetria cobrir àmpliament la majoria de les necessitats socials?
– Per què no es parla del Dèficit Fiscal de Catalunya, que és l’autèntic moll del problema, del qual depenen la resta de variables?
– Per què el govern central continua construint línies d’alta velocitat, que només enriqueixen a les grans empreses d’obres públiques, sense que el retorn econòmic ni el social les justifique?
– Per què el “corredor Mediterrani” segueix el seu lent procés, mentre s’assignen recursos a estranyes variants que fan de Madrid un port més, canviant el Mediterrani per el “Madridterráneo”.
– Per què la Fiscal General de l’Estat no assumeix la seua posició jeràrquica i posa fre al zel esbiaixat dels seus subordinats?
– Per què l’abús de poder d’alguns alts funcionaris en el tema de la vacunació per al Covid s’ha tancat amb dimissions i sense més conseqüències?
– Com s’atreveixen a presumir d’Estat de Dret, si ni tan sols en Estètica compleixen els mínims d’una societat civilitzada!
Alf Duran Corner

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.