El diccionari de l’AVL

L’AVL ha aprovat el Diccionari normatiu valencià amb un ampli consens
València, 31 de gener del 2014

 L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat hui en Ple, després de dotze anys de treball i per una àmplia majoria dels membres, el Diccionari normatiu valencià (DNV), «una obra llargament esperada, amb la qual es tanca un procés laboriós i necessàriament dilatat en el temps», segons ha pronunciat el president de la institució normativa, Ramon Ferrer, en finalitzar la sessió plenària entre d’aplaudiments.

En el Ple encara s’han debatut diverses esmenes tècniques presentades per alguns acadèmics, a l’objecte d’aconseguir el màxim consens possible, com finalment ha ocorregut i com ha sigut la norma habitual de l’Acadèmia. Primer, amb el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià (2005); després, amb la Gramàtica normativa valenciana (2006), i més recentment, amb la Gramàtica valenciana bàsica (2013).

El propòsit que ha guiat els membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i especialment els components de la Comissió del Diccionari (Jordi Colomina, Rafael Alemany, Ramon Ferrer, Josep Palomero, Artur Ahuir i Manuel Pérez Saldanya), ha sigut proporcionar una obra útil, amb definicions adequades i actualitzades (93.349 entrades), per a un conjunt variat d’usuaris de la nostra llengua, conjuminant la tradició lexicogràfica amb la terminologia més moderna.

L’obra aborda amb normalitat la nostra realitat lingüística per a superar els conflictes onomàstics. L’AVL accepta la denominació llengua valenciana com la manera tradicional d’expressar respecte a la seua tradició onomàstica, compatible amb altres denominacions. De la mateixa manera, el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d’un territori respecte a les d’un altre.

El DNV és el resultat d’un treball col·lectiu fet amb rigor filològic, que aspira a integrar equilibradament les diferents sensibilitats lingüístiques al si de l’AVL. Per a la institució normativa la tasca no ha sigut fàcil, però el camí recorregut ha resultat positiu i s’anirà perfeccionant amb els suggeriments dels usuaris. Esta obra naix amb l’objectiu de ser filològicament i sociològicament acceptable per la major part possible de valencians.

Amb l’aprovació del Diccionari normatiu valencià, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua considera esta jornada com un dia històric per a la nostra llengua i per a la cultura del poble valencià. La data del 31 de gener del 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d’identitat més emotiu i potent d’un poble. La setmana que ve ja estarà a disposició dels usuaris a través de la pàgina web de la institució.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.