Reflexions al voltant de l’incendi de Beneixama (Alt Vinalopó)


Reflexions al voltant de l’incendi de Beneixama (Alt Vinalopó) (1)
Respecte a l’incendi forestal que s’està produint en terme de Beneixama, República Valenciana considera que no n’hi ha prou amb lamentar el fet i pregar per la seua ràpida resolució, com sembla ser està fent el Govern de la Generalitat.
A la pràctica desaparició de les pràctiques agràries i ramaderes, amb el conseqüent abandó i èxode rural, en bona part del territori del nostre país per causa de les polítiques depredadores i de globalització econòmica, les que han arruïnat als nostres llauradors, o a les altes temperatures i la falta de pluges a les nostres comarques, la qual cosa depèn de factors climàtics, cal afegir la brossa acumulada en barrancs i zones boscoses, el que només pot ser responsabilitat d’unes administracions públiques descoordinades i insensibles, interessades a ressaltar la dotació en recursos anti-incendis en mans de les tres diputacions, però que són incapaces de desenvolupar polítiques efectives de prevenció que acompanyen aqueixos recursos.
Des de República Valenciana ens preocupa, i volem ressaltar, l’absència de plans de prevenció d’incendis en bona part del nostre territori. Aquests plans de prevenció només estan en preparació en 250 municipis, el 50% aproximat de les nostres entitats locals.
Mentre està científicament demostrat que els grans incendis solen repetir ubicació, el municipi de Cortes de Pallars, que va patir al juny de 2012 un dels incendis més devastadors produïts en la Península Ibèrica en el que portem de segle, amb 30.700 Hectàrees cremades, hui dia, segueix sense tindre “pla contra incendis”
Com ressalten diferents organitzacions mediambientals, la prevenció és la principal eina enfront dels incendis forestals. No és possible evitar íntegrament els incendis forestals, però és possible reduir la seua quantitat i la seua intensitat.
Per a aconseguir-ho pensem, des de República Valenciana, és necessari que els municipis, tots, tinguen posat en marxa el seu pla de prevenció, amb coherència i eficiència, els que s’han de fer complir per les administracions locals en contacte directe i coresponsabilitat amb el Consell.
Augmentar la sensibilització mediambiental entre la població. Actuar des de la Conselleria en funcions de neteja i reforestació. Impulsar una política de reactivació efectiva de l’economia rural des del Govern, entenent que la recuperació de l’agricultura i la ramaderia als nostres pobles és una aportació fonamental en la lluita contra el foc.

Vinalopó , 16/07/2019                    organització de RV/PVE al Vinalopó .

(1) Hi ha que reivindiquen que Beneixama ha de pertànyer a la Vall d’Albaida i altres a l’Alcoià.

República Valenciana /Partit Valencianiste Europeu. ·  correu@republicavalenciana.org

Un pensament a “Reflexions al voltant de l’incendi de Beneixama (Alt Vinalopó)”

  1. Des de Santa Pola… Robert ens diu…
    Comentari d’un company d’Elx:
    Per mi perfecte, crec que falta, un pla de reforestació, que sigui amb arbres autòctons més que el pí, el pí es un arbre magnífic creix més o menys ràpid, però a l’hora dels incendis son com propagadors del foc, per la resina i les pròpies pinyes que amb l’alta temperatura ixen disparades propagant el foc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.