Carta de Gent de Compromís: quan no hi ha ideologia i sols hi ha pastís… hi ha embolic

Estimats companys i companyes:

Per la present, el Grup de Treball de Gent de Compromís vol informar a tota la militància de l’acord finalment subscrit i ratificat per les respectives executives del Bloc i d’Iniciativa del Poble Valencià quant al reglament de primàries que s’aplicarà a les properes eleccions europees.

Aquest acord, que serà remès a l’Executiva Nacional de Compromís del proper dilluns per a la seua aprovació final i elevació al Consell General, estableix finalment una quota de pluralitat de partit per als llocs parells (2, 4 i 6) que ocuparien per ordre de pes jeràrquic dintre de la coalició i que escollirien els propis partits mitjançant mecanismes interns que no s’hi especifiquen. Creiem que això no s’ajusta a l’esperit democràtic i transformador del projecte de Compromís on el que importen són les persones i totes compten per igual.

Volem remarcar el fet que aquest reglament, que es va portar a la Comissió Negociadora de Primàries en un estat avançat de negociacions entre les dues formacions, Bloc i Iniciativa, i amb el beneplàcit dels Verds – Esquerra Ecologista, deixa fora de l’anomenada ‘quota de pluralitat’ els militants de Gent de Compromís, tot i ser aquesta organització la tercera en nombre total de militants.

L’argument per a aquesta decisió, que el Grup de Treball interpreta com a excloent, és que Gent de Compromís no és part constitutiva de Coalició Compromís, això malgrat que la militància independent en la figura de l’Adherit forma part des del principi de les Bases i Normes que regulen el funcionament de la coalició, i com a tals, la nostra militància és membre de ple dret de l’organització en peu d’igualtat amb la resta de militants que pertanyen a algun dels tres partits polítics que la integren.

Si bé és cert que els representants de GdC a la Comissió Negociadora de Primàries conegueren en el seu moment la proposta de reglament i traslladaren el resultat de la darrera reunió al Grup de Treball, en cap moment no van acceptar aquesta proposta (i així ho manifestaren en repetides ocasions), encara que contribuïren a ella en aquells aspectes en què l’Assemblea Nacional de GdC s’havia mostrat d’acord.

Aquesta manca d’acord en el reglament final ve motivada per la ferma aposta que des del primer moment va fer GdC amb el seu manifest ‘Per un Compromís de futur’ en favor d’un reglament de primàries pures, és a dir, sense cap quota de partit. Aquest manifest fou aprovat per unanimitat el darrer 6 de juliol (adjunt). Els representants de la nostra organització a la Comissió Negociadora portaven un mandat clar de l’Assemblea en favor d’aquesta posició i actuaren en tot moment com a portaveus de la mateixa.

En aquest sentit i davant l’opinió favorable d’una part significativa de la militància de Coalició Compromís de totes les sensibilitats envers un sistema de primàries pures, l’Assemblea de GdC va elevar una proposta a dita comissió de sotmetre a referèndum de tota la militància de Compromís la qüestió de la pluralitat per tal de desblocar el procés d’elaboració del reglament. Aquesta iniciativa que va ser desestimada sense al·legar cap raó. Això malgrat que la majoria d’assemblees comarcals (totes llevat de tres) es posicionaren favor del sistema pur i el darrer Consell Nacional del Bloc, celebrat el 14 de desembre, també va aprovar aquest sistema.

Així mateix i davant el blocatge del procés de primàries, alguns consellers generals de GdC, a títol personal, encapçalaren una recollida de signatures entre la resta de consellers per tal de convocar un Consell General Extraordinari on es portara una proposta de reglament a votació (adjunta). La recollida va superar el 30% dels avals necessaris per a celebrar tal convocatòria, tal i com estipulen les Bases i Normes (Títol 4t, Cap. I, Norma 21). Aquesta convocatòria, que s’hauria d’haver produït automàticament en ser consignades les signatures, encara no ha tingut lloc, com tampoc no s’ha celebrat el segon Consell General Ordinari que marquen les Bases.

En definitiva, el Grup de Treball de Gent de Compromís vol remarcar la seua absoluta disconformitat amb el resultat del procés i l’aprovació d’una proposta de reglament que no té en compte les 463 persones que creuen en el projecte de Compromís des del primer dia i que des del primer moment han fet una aposta ferma i decidida per la seua pluralitat i els seus valors.

Aprofitem l’ocasió per renovar una vegada més la nostra confiança en el projecte amb el nostre compromís de transparència i horitzontalitat. Per això mateix, continuarem informant a la militància a mesura que tinguem novetats sobre aquestes decisions.

Per un Compromís de futur, per un Compromís de tots i totes!
València, a 10 de gener de 2014.
Grup de Treball de Gent de Compromís

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.