El Senat última estació per pujar al tren de la transparència
El 28 de setembre es celebra el Dia Internacional del Dret a Saber.
ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) ha organitzat, amb la col·laboració d’un ample ventall d’organitzacions valencianes, el dia 27 a La Nau, una Jornada sobre el Dret a Saber o d’accés a la informació. Un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Des de setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària) diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la ‘Xarxa d’activistes per la llibertat d’informació’ (xarxa FOIAnet) i la celebració del Dia.
Fa 9 anys es prometia per primera vegada a Espanya l’aprovació d’una llei d’accés a la informació, posant fi al llarg greuge que patim la ciutadania de ser l’únic país europeu, de més d’1 milió d’habitants, que careix d’aquesta norma. Ja és hora d’empoderar a la ciutadania i de pas vacunar-nos, almenys en part, front a la corrupció, el totalitarisme, les arbitrarietats i en definitiva l’opacitat de les administracions públiques.
La societat civil, mitjançant la Coalición Pro Acceso i altres organitzacions, hem dialogat amb els diferents governs a nivell estatal, autonòmic i local per a defensar que la futura norma garantisca el dret d’accés a la informació i vaja tan lluny com siga possible per a posar-nos al capdavant dels països amb lleis de transparència.
Després dels 9 anys, Espanya ja compta per fi amb un Projecte de Llei de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern. Açò sens dubte és una bona notícia, però encara hi ha treball que fer al no estar a l’altura dels estàndards internacionals en la matèria. Segons l’anàlisi de l’organització Access Info Europe les deficiències actuals deixarien a Espanya en la posició 72 dels 96 països amb llei de transparència en el món.
Per a millorar el Projecte de Llei, s’hem adreçat a totes les senadores i senadors valencians per demanar-les que esmenen el Projecte de Llei, que ja ha passat pel Congrés, amb tres aspectes fonamentals:
- El reconeixement del dret d’accés a la informació com un dret fonamental.
- Que la llei no excloga del seu abast cap tipus d’informació.
- Que l’organisme de revisió siga independent i tinga poder vinculant.
Un estudi sobre totes les lleis d’accés a la informació del món es pot trobar en: http://www.rti-rating.org/index.php .També són de gran interès les recomanacions de l’organització Transparència Internacional
La ciutadania volem saber quins partits van a defensar aquestes esmenes per aconseguir una millora substancial de la norma que garantirà l’accés a la informació.
No podem perdre el tren de la millora de la qualitat de la democràcia, tan en hores baixes. El Senat és l’última estació del tràmit parlamentari. De les senadores i dels senadors dependeix ara demostrar que la “Càmera Alta” serveix i és útil per a la ciutadania.
Jose Ignacio Pastor Pérez
President ACICOM www.acicom.org
Organitzacions promotores de “Cerquem al senador/a més transparent”