Acte republicà a la plaça de la Mare de Déu de València. Intervenció (completa) de Víctor Baeta.

INTERVENCIÓ (completa) DE VÍCTOR BAETA, 14 D’ABRIL DEL 2018 PLAÇA MARE DE DÉU A VALÈNCIA.

Bona vesprada, republicans valencians…
No vaig a parlar dels anys 30, vaig a parlar d’allò que va passar en els 70 i del que està passant ara, al 2018.
A l’agost de 1975 el policia de la brigada político social Benjamin Solsona, m’aplicava descarregues elèctriques per tot el cos en les dependències de Fernando el Catòlic. El 27 de setembre, un mes després,  eren afusellats cinc joves antifeixistes. Pertanyien a organitzacions que estaven en contra de l’acord que el PSOE, el PCE i CDC estaven pactant amb els franquistes. Torcuato Fdez. Miranda, l’instructor de Juan Carlos, va dissenyar l’operació. “De la llei a la llei”, va dir, és a dir de les lleis franquistes a… la seua continuïtat de facto, amb una concatenació directa amb el règim del 39, però avalada pels col·laboracionistes del moment, els Gonzale’s, els Carrillo’s i els Pujol’s. Tots ells varen demanar votar sí al Constitució del 78 i una immensa majoria, menys els bascos, els hi varen fer cas. Des del mateix règim van reconèixer que el procés havia estat heterodox, però que esdevindria ortodox si es mantenia el ‘consens’, es a dir si l’oposició democràtica continuava callada i tancant els ulls a l’origen espuri del règim i a la immunitat dels franquistes.
Ens varen fer cridar ‘Llibertat – amnistia – estatut d’autonomia’ i ells, els franquistes, com s’han tingut que riure…
‘Llibertat’? Sí, perquè el neoliberalisme econòmic poguera desmantellar el sector públic i aprovar reformes laborals per poder contractar els treballadors ‘a la carta’.
‘Amnistia’? Però quina ingenuïtat la nostra! Si l’amnistia real (i reial!) era per a ells!. Com no havien d’estar-hi a favor els franquistes si eren ells els més beneficiats per poder amagar els seus crims. El meu conegut comissari Benjamin Solsona era nomenat cap de policia a Palma de Mallorca i un dia damunt li van fer un homenatge ací a València la resta dels companys torturadors.
Estatut d’Autonomia?… però que llestos que són… l’Estat del 78-39 ―ells recapten els impostos i són els que paguen― reforçant el funcionariat en la perifèria tenen ben amarrats als polítics valencians. Fixeu-vos, si no! Un dirigent de Compromís del sector de la MO em diu l’altre dia que la Constitució del 78 encara té recorregut… que està bé que reivindiquem els valors republicans, la memòria històrica, que anem als cementeris… però que no signarà la ‘Declaració republicana de Sagunt’ que promou la Coordinadora del País Valencià per la República perquè és rupturista. Vos heu enterat? Doncs ja ho sabeu.
Però ara que ha passat? Ara en el 2018 què està passant?
Pues està passant que el ‘consens’, la condició perquè allò heterodox esdevinguera ortodox, un dels col·laboracionistes l’ha trencat i ha dit que ja no vol continuar col·laborant més.          Els conservadors catalans han trencat el ‘consens’ i l’edifici d’origen espuri i corcat ha començat a trontollar.
Cal seguir l’exemple dels republicans catalans. Els republicans valencians hem de coordinar-nos, ara ja no per celebrar aniversaris, sinó per encetar un moviment polític ―un procés constituent― per guanyar els parlaments, tan el valencià com l’estatal, per a la República.
La Coordinadora del País Valencià per la República, reconstituïda el passat 10 de febrer, en aquesta segona etapa va acordar encetar una decidida acció política per la Ruptura amb el règim del 78 concatenat amb el del 39, i per la República, amb l’impuls de processos constituents alliberadors al si de l’Estat, per a guanyar democràticament les institucions per a la República.
Amb la consigna:
PER LA RUPTURA I LA REPÚBLICA – per la llibertat, la democràcia i l’impuls de processos constituents alliberadors.
cridem a l’autoorganització en Comités per la Ruptura i la República a barris, pobles , ciutats i comarques valencianes, i a coordinar-nos de dalt a baix del País Valencià per a guanyar amb les forces rupturistes i republicanes els ajuntaments i els parlaments.
AL PAÍS VALENCIÀ:  TRENCAMENT AMB EL 78-39, PROCÉS CONSTITUENT I REPÚBLICA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.