Economia lliura a la Federació de Polígons Industrials l’esborrany de la futura Llei d’Àrees Empresarials
El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el director general d’Indústria i Energia, Diego Maciá, acompanyats per la Secretaria autonòmica d’Economia, Blanca Marín, han lliurat aquest dimarts a la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) l’esborrany de l’avantprojecte de Llei de àrees Empresarials.
Rafa Climent ha explicat que “aquest esborrany és el document que és fruit del consens entre els principals actors implicats. Està enllestit i després que passe pels serveis jurídics de la Conselleria, passarà a tramitació a Corts “. Per a Climent, es tracta d’un document molt complet que respón a una reivindicació històrica i mai satisfeta als sectors productius i a les patronals dels polígons industrials”.
Els representants de la patronal FEPEVAL, han fet saber el conseller la seva satisfacció total per l’elaboració d’aquesta llei per part del Consell, ja que porten dècades reclamant-la sense èxit.
En aquest sentit, el conseller ha recordat que “l’absència d’una regulació específica d’aquestes àrees industrials, juntament amb les dificultats pressupostàries que han patit els nostres ajuntaments, han produït que moltes d’elles presenten importants mancances de serveis bàsics”.
“L’Esborrany d’Avantprojecte d’Àrees Industrials que hui traslladem a la principal associació del sector, pretén cobrir aquesta llacuna legislativa existent i impulsar la millora de la qualitat del sòl industrial de la Comunitat Valenciana, i així contribuir a millorar la competitivitat del sector industrial, dinamitzar l’activitat econòmica i per tant la creació d’ocupació “.
En aquest sentit, “a través de la nova llei es crearan instruments que facilitaran la regeneració de les àrees empresarials, la seua promoció econòmica i l’increment de l’oferta de serveis addicionals en les mateixes”.
Principals novetats de la Llei d’Àrees Empresarials
Destaca en aquest projecte de llei la regulació per primera vegada a l’Estat d’una nova figura jurídica, la de les “entitats empresarials de promoció i modernització de les àrees empresarials”, que seran constituïdes per iniciativa majoritària de les empreses afectades, que, un vegada aprovades de comú acord amb els ajuntaments, seran d’adscripció obligatòria per a tothom. Aquestes entitats han de servir perquè els ajuntaments i els propietaris del sòl industrial col·laboren de manera més coordinada en la conservació i manteniment de les àrees, i puguen de mutu acord impulsar dotacions i serveis addicionals que els convertisquen en espais més productius, de qualitat, moderns, sostenibles i competitius.
Una altra de les novetats serà la classificació de les àrees industrials valencianes en diverses categories segons les seues dotacions i serveis: Àrea Industrial Bàsica, Àrea Industrial Consolidada i Àrea Industrial Avançada. L’objectiu d’aquesta classificació és impulsar la regeneració i modernització de les àrees industrials, la seua promoció a l’exterior i l’increment de l’oferta de serveis addicionals en elles.
A aquest objectiu també ajudarà la creació del Mapa d’Àrees Industrials, que es convertirà en un cens detallat de tot el sòl industrial present i el que es programe en el futur, que es presentarà aquesta mateixa setmana.
El projecte normatiu també preveu regular els enclavaments tecnològics, entesos com l’entorn natural per a la ubicació d’emprenedors i empreses de base tecnològica, en àrees industrials avançades o al costat de seus universitàries vinculades a la investigació i la innovació.
La Llei també contempla incentius per facilitar la comercialització de les àrees industrials, així com la creació de la marca “Municipi Industrial Excel·lent”, que busca motivar la implicació municipal en l’excel·lència i modernització de les seues àrees industrials.