LA JUSTÍCIA EUROPEA AVALA LA PROHIBICIÓ DE PORTAR VEL ISLÀMIC A LA FEINA

La justícia europea avala la prohibició de portar vel islàmic a la feina. L’advocada general del Tribunal de la UE creu que està justificat vetar el hijab per respectar la “neutralitat religiosa” de l’empresa. Encara no hi ha sentència definitiva.
LAIA FORÈS | Brussel·les 31/05/2016
Fora de la UE és habitual veure dones amb vel a la feina, fins i tot a la televisió /AFP
Fora de la UE és habitual veure dones amb vel a la feina, fins i tot a la televisió /AFP
Pot prohibir una empresa a una treballadora portar el vel islàmic? Segons l’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sí. La magistrada, Julianne Kokott, ha emès aquest dimarts la seva opinió sobre el cas d’una treballadora belga a qui la seva empresa va acomiadar quan va anunciar que portaria el hijab a la feina. Kokott considera legal la prohibició sempre que s’emmarqui en un context de política de neutralitat religiosa de l’empresa.
Segons els arguments de l’advocada general, un empresari no pot prohibir el vel si la decisió està basada en prejudicis contra una religió concreta, però sí que estaria justificat si la política empresarial és la de prohibir símbols religiosos, polítics o filosòfics, siguin quines siguin les creences dels treballadors. És a dir que Kokott deixa clar que és lícit demanar als treballadors que deixin els símbols religiosos a casa i fer-los fora si no compleixen la norma.
Acomiadament a Bèlgica
El cas ha arribat a la justícia europea després que un tribunal belga preguntés al Tribunal de la UE si es pot considerar discriminatòria la prohibició del hijab a la feina. La treballadora, de religió musulmana, feia tres anys que treballava a una empresa de seguretat i no va tenir cap problema mentre no portava vel. Quan va comunicar que volia posar-se’l, va ser acomiadada al·legant que estava prohibit portar de forma visible símbols religiosos, polítics o filosòfics a la feina.
Julianne Kokkot admet que la religió és important per a moltes persones i forma part de la seva identitat, però considera que ha de prevaler el dret de l’empresari a exigir neutralitat religiosa als seus treballadors quan es troben a les instal·lacions de l’empresa. L’opinió de la magistrada és el pas previ a la sentència definitiva, que en el 80% dels casos respecta el veredicte de l’advocat general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.