Compromís- Podemos:
sense acord al no garantir-se el grup propi i amb perill de trencament de la coalició valenciana si Iniciativa-Verds se’n van amb Podemos

L’executiva de Compromís, reunida ahir, ha comunicat que no van arribar a la majoria necessària, tal com està marcat en les normes de la coalició, per aprovar l’acord amb Podemos per anar junts a les eleccions espanyoles, fet que no queda garantit el grup propi valencià al parlament de Madrid.pgvam

Segons l’executiva en el darrer moment es va fer una proposta per part d’Iniciativa, el partit de Mónica Oltra, i Podemos amb un document d’acord (que es pot llegir al final d’aquesta crònica) que recollia moltes de les demandes expressades pel BLOC i els independents. Malgrat això el Bloc, majoritari en la coalició, va opinar que el nou acord encara no donava les suficients garanties que Compromís no quedaria subsumit dins Podemos a Madrid.

Posteriorment, en una nota de premsa, la coalició  assegura que no s’ha arribat a un consens sobre el possible pacte amb Podemos però que les parts seguiran negociant.
Agències informen, que membres de la coalició asseguren que qualsevol pacte amb Podemos toparà amb la militància.  Al seu judici les bases ja han parlat. “Per primera vegada s’ha celebrat un referèndum i va guanyar amb majoria el ‘no’” en Gent de Compromís i el BLOC.  A més -diuen- Compromís no s’ha constituït encara com una federació -com és Esquerra Unida- i no té autonomia per a decidir com presentar-se als pròxims comicis.
Efectivament, en principi perquè Compromís acceptara anar amb Podemos hauria d’obtenir un suport de dos terços en el consell general de la coalició. No obstant açò, al no ser una personalitat jurídica amb sobirania encara, no pot decidir en nom dels partits que la integren. Aqueixa decisió correspondria a cada òrgan dels quatre partits, dels quals dos estan a favor (Iniciativa i els Verds) i dos en contra (el BLOC i Gent de Compromís).
Possibilitats a partir d’ara:
a) Que Mónica Oltra /Iniciativa accepte la votació i es mantinga dins Compromís, amb la qual cosa es presentaria la coalició en solitari competint amb Podemos.
b) Que Mónica Oltra (que en l’entrevista a Levante-TV de dilluns va reconèixer preferir ser presidenta d’Espanya abans que de la Comunitat Valenciana) / Iniciativa decideix anar-se’n amb Podemos. Aleshores, segons els acords de la coalició, la marca Compromís no la podria fer servir cap dels partits. En aquest cas el BLOC crearia una altra candidatura d’àmbit valencià amb la qual s’enfrontaria electoralment als seus aliats d’Iniciativa.
c) Que per una contingència que ara no esbrinem Compromís i Podemos finalment arriben a un acord.

Tots plegats tenen de temps per a tancar la fórmula unes tres setmanes. Abans del 6 de novembre,  han de presentar a la Junta Electoral de quina forma concorreran a les pròximes eleccions generals: en una marca paraigües on s’incloga el nom de Compromís si s’arriba a un acord amb Podemos o per separat en cas de no arribar a un acord.

Aquest és el pacte ofert conjuntament per Iniciativa (membre de Compromís) i Podemos

PROTOCOL ELECCIONS GENERALS 2015: CANDIDATURA DE CONFLUÈNCIA
Amb l’objectiu de conformar, junt amb altres organitzacions polítiques, moviments socials i actors de la societat civil, un espai valencià de canvi, que articule un espai polític a l’àmbit estatal per defensar les demandes i necessitats dels valencians i valencianes, es proposa la constitució d’una coalició electoral per presentar candidatures a les circumscripcions d’Alacant, Castelló i València per a les Eleccions Generals del 20 de desembre de 2015. La concreció de l’objectiu polític d’aquesta coalició es troba a l’acord polític “És el moment. Acord Ciutadà pel Canvi” (Annex).
La sigla de la coalició electoral constituïda per mitjà d’aquest acord serà: Compromís-Podemos. L’anagrama serà el resultat d’un disseny professional conjunt.
La seua denominació serà: Podemos-Compromís-És el moment
L’àmbit de la coalició electoral és el País Valencià, en les tres circumscripcions electorals de Castelló, València i Alacant. Podemos exceptuarà aquestes circumscripcions de l’àmbit  que es presente a la resta de l’Estat i Compromís no es presentarà a cap altra circumscripció estatal.
Es constituirà un òrgan col·legiat de coordinació i direcció política, anomenat Comissió de Coordinació conformada per 3 membres de cadascuna de les formacions polítiques. La ponderació de vot és de 50% Compromís i 50% Podemos.
Es formarà Grup Parlamentari propi amb els diputats i diputades que resulten elegits per aquesta Coalició al Congres dels Diputats que especificarà la seua condició valenciana. Igualment al Senat.
Els càrrecs representatius d’aquest grup parlamentari es distribuiran de la següent manera:
– Portantveu: Compromís
– 1r Portantveu adjunt: Podemos
– 2n Portantveu adjunt: Compromís – Secretaria del Grup: Podemos

La representació legal de la candidatura l’ostentarà de forma col·legiada entre un membre de Compromís i un de Podemos. Les necessitats econòmiques de la coalició seran cobertes, un 50% Podemos i 50% Compromís. L’administració econòmica i pressupostària estarà centralitzada a l’àmbit de la Comunitat Valenciana. El finançament de campanya serà assumit per les dues forces polítiques a relació del 50% cadascuna. La subvenció obtinguda d’acord amb els resultats electorals serà tornada a les forces polítiques en la mateixa proporció en que aquestes aporten al finançament de la campanya: 50% cadascuna. De la mateixa manera es gestionaran els recursos del Grup Parlamentari.

Les candidatures i distribució de llocs en les llistes electorals al Congrés dels Diputats:

València
1 Compromís; 2 Podemos;3 Compromís;4 Podemos; 5 Podemos; 6 Compromís; 7 Podemos; 8 Compromís; 9 Podemos; 10 Compromís; 11 Podemos; 12 Compromís; 13 Podemos; 14 Compromís; 15 Podemos; 16 Compromís.

Alacant
1 Podemos; 2 Compromís; 3 Podemos; 4 Compromís; 5 Podemos; 6 Compromís; 7 Podemos; 8 Compromís; 9 Podemos; 10 Compromís; 11 Podemos; 12 Compromís.

Castelló
1 Compromís; 2 Podemos; 3 Podemos; 4 Compromís; 5 Compromís.

– Al Senat:
Podran formar part de les llistes persones independents de consens entre Compromís-Podemos en representació d’altres organitzacions polítiques, moviments socials i actors de la societat civil que també s’integrarien en tots els termes del present acord de la manera que es consensuara.
La Campanya electoral serà dirigida pel Comité de Campanya conformat per 3 membres de Compromís i 3 membres de Podemos. Un equip tècnic s’encarregarà de qüestions comunicatives, operatives i logístiques.
El comitè de campanya garantirà una presència i visibilitat iguals de les forces de la coalició.
El Programa Electoral de la coalició el seu contingut i el procés d’elaboració serà consensuat entre Compromís-Podemos. El programa electoral serà responsabilitat de la Comissió de Programa, que serà nomenada per la Comissió de Coordinació i tindrà els mateixos membres de Compromís i de Podemos.
Es redactarà un Codi Ètic propi de la coalició electoral que serà subscrit pels candidats i les candidates que determine els seus drets i obligacions.
acordful2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.