Estat d’excepció informatiu a Catalunya. Rafael Ribó, Síndic de Greuges, contraataca

La Junta Electoral Central ha emés la resolució desestimant el recurs de la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals). La Junta Electoral Provincial de Barcelona emetia un escrit en què especifica quina feina han de fer TV3 i Catalunya Ràdio aquest diumenge 20 de setembre. La JEC obliga la CCMA a retransmetre actes electorals dels partits que no van ser a la Via Lliure.  La CCMA manifesta el seu desacord davant de l’ordre de la JEC i anuncia que recorrerà al Tribunal Suprem per defensar la seva independència informativa

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha rebut avui, dijous, l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) que exigeix compensar els partits polítics que no van donar suport a la manifestació de la Diada mitjançant la retransmissió d’actes de campanya de cadascuna d’aquestes candidatures. A més, tot seguit s’ha rebut l’ordre per part de la Junta Electoral Provincial de Barcelona de fer la retransmissió dels actes concrets que han demanat aquests mateixos partits per a diumenge, 20 de setembre.
Això significa que la tarda de diumenge, TV3, el canal 3/24, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació estan obligats a fer un programa informatiu en directe i amb la mateixa durada de la cobertura de la Via Lliure de la Meridiana, amb els continguts que decideixen els partits polítics que no van participar-hi, i després que aquests han rebutjat la proposta de compensació d’un espai informatiu d’entrevistes que es va formular des de la CCMA.
Alguns d’aquests partits ja han manifestat la seva petició, com el Partit dels Socialistes de Catalunya, que sol·licita la transmissió de la Festa de la Rosa; el Partit Popular, que demana retransmetre l’acte central de campanya a Badalona; Ciutadans, que requereix la retransmissió del seu acte central des del Fòrum de Barcelona, i Unió Democràtica de Catalunya, que ha demanat fer-ho de la Festa de la Família que organitza. A més, la Junta Electoral demana a Catalunya Sí que es Pot que en les pròximes hores proposi l’acte que hauran de retransmetre TV3 i Catalunya Ràdio, el 3/24 i Catalunya Informació diumenge a la tarda.
La CCMA vol manifestar el seu desacord davant d’una mesura insòlita i sense precedents en què els partits polítics dicten a la carta la programació dels mitjans de comunicació, sense cap respecte pels espectadors ni pel criteri informatiu dels professionals. Per aquest motiu, l’ens anuncia que recorrerà al Tribunal Suprem per defensar la seva independència informativa.
També es vol subratllar que aquest fet, que els mitjans de la Corporació es veuen obligats a acatar, es dóna el mateix dia en què el Síndic de Greuges i el Consell de l’Audiovisual han fet públics informes objectius on es reconeix que TV3 i Catalunya Ràdio són els mitjans de comunicació més plurals de Catalunya.

Rafael Ribó, Síndic de Greuges, denuncia l’excés de presència de l’unionisme a les cadenes privades

Rafael-Sindic-Greuges-TC-ACN_ARAIMA20150306_0198_55Rafael Ribó, Síndic de Greuges, en una roda de premsa / ACN
ARA / ACN Barcelona ACTUALITZADA EL 17/09/2015
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha instat la Junta Electoral que actuï “immediatament” en la “correcció” de la informació electoral que emeten les televisions privades. Després d’estudiar els informatius del migdia dels primers quatre dies de campanya de les televisions que emeten a Catalunya, el síndic ha assegurat que en les cadenes privades Telecinco, Antena 3, La Sexta i Cuatro hi ha una clara desproporció informativa a favor del PP, el PSC i Ciutadans i, en canvi, un temps molt inferior de dedicació a Unió, Catalunya Sí que es Pot, Junts pel Sí i la CUP. Ribó ha destacat que les més perjudicades són la CUP i Junts pel Sí. Per contra, TV3 i La 1 mantenen una clara proporcionalitat en la informació electoral.
El marc actual vigent obliga les televisions privades i públiques a seguir uns criteris de proporcionalitat informativa per blocs i la Junta Electoral ha de vetllar pel compliment de la legislació.
El gràfic inclòs en l’informe del síndic mostra la desviació entre la distribució d’escons al Parlament i el temps que cada televisió ha dedicat a cada llista.Grafic-presencia-partits-televisions_ARAIMA20150917_0180_57
El càlcul s’ha fet sumant el temps dedicat al 27-S en els informatius del migdia de les televisions de l’11 al 14 de setembre. Les cadenes que més han respectat la proporcionalitat de la distribució parlamentària tenen les barres més curtes.

La desproporció és especialment rellevant si es té present la quota de pantalla de les diferents cadenes. Els mitjans que han ofert uns nivells de desviació més baixos, TV3 i TVE 1, sumen un percentatge de quota de pantalla dels canals analitzats del 47,57%. Segons l’informe, “es pot arribar a la conclusió que quasi el 53% dels telespectadors de continguts electorals a Catalunya s’han format les seves opinions electorals a partir d’informacions desviades de la proporcionalitat recomanable”.
El Síndic alerta que la manca d’equitat a televisions privades pot distorsionar la visió i opinió de l’electorat.

— Síndic de Greuges (@sindicdegreuges) September 17, 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.