Més sobre la suecana Virtudes Purificació Cuevas

Cuevas Escrivá, Virtudes Purificación

(Sueca (Valencia) 1913 – París 12/VII/2010)

Virtudes P.  Cuevas en la Guerra Civil espanyola pren part amb les forces de la República com a militant de les Joventuts Socialistes Unificades.
Després de la Guerra va fugir a França on va formar part de la la resistència francesa. Sota el sobrenom de Madame Carmen, va fer tot tipus de tasques: facilitar aliments, portar informació, repartir propaganda, robar per a la resistència, transportar armes, fins i tot passar la frontera per a contactar amb maquis espanyols.
Va ser delatada per un company de guerrilla a Bordeus i capturada pels nazis.
En un lliurament d’exemplars del periòdic Défense de la France, que Cuevas va distribuir va conèixer a Geneviève de Gaulle, neboda del general Charles de Gaulle. Més tard ambdues van estar internades com a presoneres en Fresnes, en les rodalies de París.
La suecana va ser colpejada i torturada. Després van ser destinades ambdues al major camp de concentració per a dones i xiquets, situat en Ravensbrück, al nord de Berlín, romanent fins al dia de l’alliberament.
És una de les 1.250 persones que llueixen amb orgull la condició de ser comandants de la Legió d’Honor Francesa, sent una de les abanderades en les commemoracions sota l’Arc del Triomf de París.
Les seues restes descansen en el nínxol 36 del grup M del cementeri municipal de Sueca, al costat de les restes del seu marit, Alberto Codina Pagés (Begur -Girona- 1912 -Vitry-sud-Seine, 1991), que també va ser víctima de la repressió nazi en el camp de concentració de Mauthausen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.