Mas comença avui l’endemà del 9-N [tret de vilaweb]

Mas comença avui l’endemà del 9-N

El president presentarà la seva proposta de candidatura de país en una conferència a l’auditori del Fòrum
El president de la Generalitat, Artur Mas, revelarà avui el seu full de ruta per a donar una resposta política i institucional als més de dos milions de vots del 9-N. Pronunciarà la conferència ‘Després del 9-N: temps de decidir, temps de sumar’, a dos quarts de vuit del vespre a l’auditori del Fòrum, davant uns tres mil assistents, entre els quals representants de la societat civil i de partits polítics. És un discurs molt esperat, en què fixarà les condicions que considera idònies per a encarar el darrer tram del procés d’independència.

Precisament, ara farà set anys de la conferència que Artur Mas, aleshores cap de l’oposició, va pronunciar al Palau de Congressos per impulsar la Casa Gran del Catalanisme.

El president arriba a aquest punt després d’anunciar fa uns dies que dedicaria un parell de setmanes a la reflexió, una reflexió que incloïa una ronda de contactes amb ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP i CiU, és a dir, els partits favorables al dret de decidir i que van votar a favor de la llei de consultes al parlament.

Proposta de llista de país

Segurament Mas farà una proposta de llista de país, unitària, amb vista a unes eleccions que podrien ser avançades i que caldrà veure si seran a començament d’any, abans de les municipals del maig, o bé després. Això sí: sembla poc probable que la legislatura arribi fins al 2016.

Des del govern asseguren que la gran novetat de la conferència del president, que ha escrit ell mateix i que és la seva visió estrictament personal, no serà tant la data de les eleccions, sinó una proposta diferent, fora dels esquemes habituals de la política. Hi defensarà una fórmula que es basi en la unitat per arribar a la part final del procés i, doncs, intentarà mantenir el consens que hi ha hagut en algunes altres fases, com per exemple a l’hora de pactar la data i la pregunta del 9-N. Precisament, considera que la relació entre els partits és la ‘baula més feble’ de tot plegat, com ja ha dit en qui-sap-les ocasions quan hi ha hagut discrepàncies entorn de la consulta.

Mas va sortir molt reforçat del 9-N i la querella interposada en contra seu per l’estat sembla haver-lo decidit més a encarar la nova etapa. Avui farà una proposta bo i sabent que ERC s’oposa a una llista unitària amb Convergència i que Oriol Junqueras proposa fórmules com ara les candidatures separades amb un nom compartit que deixi clar l’objectiu comú de la independència. I bo i sabent també que d’ací a vuit dies Junqueras farà la seva conferència al Palau de Congressos i que dissabte l’Assemblea Nacional Catalana farà la Declaració de Novembre, en què fixarà una posició, en cerca de ‘la màxima unitat possible’ en les eleccions plebiscitàries.

Entre els rumors que han circulat i que s’han publicat fins ara sobre la proposta del president ha pres força l’opció de proposar una candidatura de país encapçalada per ell, però deixant de banda els noms dels partits i fent-hi entrar personalitats de la societat civil.

Les altres incògnites són, principalment, quan es faran les eleccions, com s’imagina que serà el govern que en surti i quins passos hauria de seguir en el procés constituent.

Assistents

Tots els membres del govern acompanyaran Mas en aquesta presentació, i també hi haurà la presidenta del parlament, Núria de Gispert. Per part dels partits, Josep Rull, coordinador general de CDC, encapçalarà la delegació convergent, i UDC hi serà representada per membres del govern, com ara Ramon Espadaler —secretari general del partit—, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí. En nom del PSC hi anirà Àngel Ros, president del partit; ICV-EUiA delegarà en David Companyon, mentre que ERC encara no ha concretat qui hi assistirà. Per part de la CUP, ja han dit que no hi prendran part, perquè ho consideren un acte electoral. Tampoc no hi anirà ningú de Ciutadans ni del PP.

De la societat civil, han confirmat l’assistència Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, i Muriel Casals, d’Òmnium Cultural. Per part d’UGT de Catalunya hi acudirà el vice-secretari general, Diego Martínez, mentre que CCOO ha optat per no anar-hi. Sí que hi farà cap el president de PIMEC, Josep González, i el de Cecot, Joaquim Gay de Montellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.