L’aportació de Joaquim Auladell a la Casa-Museu de Joan Fuster
Vaig portar a la Casa-Museu de Joan Fuster el meu llibre Apèndix de ‘Justificació de Catalunya, de Mn. Josep Armengou’. Els suecans em van dir que feia anys que estava “en obres”.
L’Apèndix és el pensament de Fuster sense censura. Publicat els anys 60 amb 4.500 exemplars amb dues tirades, un best seller underground de la clandestinitat.
El 14 d’agost de 2012 el diari Levante-El Mercantil Valenciano va donar acurada notícia de la publicació de de l’Apèndix fusterià. Per cert, hi va haver una xicoteta controvèrsia si el 2012, vint anys de la seva mort, hauria estat partidari d‘una República Valenciana. Jo crec que ell hauria volgut tot el poder polític (sobirania) per al País Valencià. No era pas apolític, a Un país sense política? ja deia que “si no fas política, te la faran”. El seu testament polític són els escrits del 1981, no una entrevista prenecrològica de la La Vanguardia del 1991.
Als que ens interessi, podem aprofundir en el pensament de Joan Fuster, valencians i persones en general poden beneficiar-se d’una biblioteca de 24.000 volums, uns quants quadres famosos i una sala de mapes dels territoris de referència per a ell, gràcies a la ímproba tasca de l’erudit Antonio Marín, castellà que estima les persones, la història i la Natura del País Valencià i l’ajuda de dos partits extraparlamentaris, República Valenciana / Partit Valencianiste Europeu i Esquerra Unida.