En defensa de Mas i l’Austeritat [tret de racó català]

En defensa de Mas i l’Austeritat

Aprofito tota la polèmica que gira actualment vers la investidura de Mas per fer una defensa de l’austeritat practicada pels seus governs i de pas dir les veritats sobre la gestió de l’últim tripartit.
Com ja sabeu des de el 2010-2011 s’estan duen a terme fortes retallades de l’estat del benestar així com pujades d’imposts i taxes. Això afecta la nostra butxaca i ens emprenya, llavors el que fem es foter-li la culpa a en Mas.
La meva opinio és que en Mas igual que en Tsipres no han tingut més remei.
Per que?
La generalitat té uns ingressos, si ingressa 2000 i gasta 2200 té que emetre 200 en deute, i l’any vinent té que tornar a gastar els 2200 més els interessos, per el que s’acaba fent una bola inassumible.
Suposo que fins aquí estem tots d’acord.
Observem les despeses de la generalitat:
En aquesta pàgina podem veure de forma resumida els pressupostos de 2014.
http://www15.gencat.net/ecofin_wpres14/pdf/DBA_P_CAT.pdf
Recomano fixar-se en l’apartat “per a que es gasta”. Una vegada llegit m’agradaria saber d’on és pot retallar que no suposi cap problema que evites les retallades de milers de milions que s’han dut a terme.
Si esteu d’acord fins aquí llavors probablement penseu: “I els impostos als rics? I l’impost de successions?
Explicació: Catalunya té molts tributs propis i sobre els impostos parcialment cedits com successions irpf, transmissions patrimonials ja estan més alt que la majoria de CCAA, el problema és que si encara els puges més acabes recaptant 0. Per què? Aquests impostos és paguen segons a on estiguis empadronat, si jo soc una renta alta una diferència del 5% em permet llogar un pis petit de mala mort de 200 euros a Aragó i pagar els impostos a Aragó sense tenir cap problema legal, de forma molt més senzilla que si anés a pagar-ho a Andorra.
Llavors en un sistema com aquest on tens que competir amb les altres CCAA no pots pujar gaire més que les altres, a part del desavantatge econòmic que això suposaria.
També ens hauriem de preguntar si és ètic que per molts diners que guanyis puguis pagar només amb IRPF un 56% del teu sou més tots els altres impostos..
En cas d’estar d’acord fins aquí probablement algú tindrà en ment: “EL problema no és que els impostos siguin insuficients, és que és defrauden molts”. 
Si penses això penses com jo, però… això és culpa d’en Mas? D’això s’encarrega l’estat central amic meu….
“Dons que és retallin el sou!”
En aquest punt estic d’acord i sóc crític amb el parlament, crec que per tenir autoritat moral per fer retallades abans un s’ha de fer una rebaixa important del sou, no només un 15%. El problema és que això tot i ser 100% cert és demagògic, ja que sumant tots els sous dels parlamentaris dietes i el que vulgueu arribeu a una quantitat ridícula, que mai superaria els 10 milions d’euros ni de llarg. El pressupost de la generalitat és de més de 20.000 milions, per el que això no canviaria res. Per últim apart del tema que he comentat abans del deute s’ha de tenir en compte que encara que volguessis fer-ho el govern central et limita el dèficit.
El tripartit.
El tripartit no va ajudar gens a deixar uns números correctes amb la generalitat. Des del 2002 fins al 2008 (“anys bons”) el deute de la generalitat va augmentar molt, comparant amb la resta de CCAA del estat. (i no és perquè el espoli sigui cosa del 2002)

Mentre moltes CCAA tenien superàvit en els bons anys 2000 la generalitat emetia deute contínuament.
El PITJOR cas sens dubte va ser el del any electoral 2010. Per mi va ser digne de PRESÓ.
En plena recessió mundial i tot el mon retallant el fantàstic govern tripartit encapçalat per en José Montilla, la generalitat va fer un pressupostos on preveia que l’any 2010 els ingressos pujarien sorprenentment, evidentment sent fals. Això va crear un problema tan gran entre la diferència d’ingressos i despeses que van portar a la generalitat al dèficit més gran mai vist, i a més en aquella època els interessos eren molt més alts que avui en dia. Llençar 10.000 milions de deute a un interès del 4, 5, 6 o 7% això suposa pagar cada any 400, 500, 600, o 700 milions d’euros més. CADA ANY!
Tot per voler guanyar unes eleccions…
Aquesta herència no ha ajudat res.
Espero que amb totes aquestes dades algú hagi reflexionat sobre el tema conjunt de l’austeritat de la Generalitat.
Si algú no hi està d’acord podem debatir 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.