Esquerra Unida presenta les seues propostes electorals en defensa del valencià

Ignacio Blanco - EUPV-Els Verds-ERPV-Alternativa SocialistaIgnacio Blanco: “L’únic model lingüístic que ha demostrat ser efectiu és la immersió lingüística
El candidat d’EUPV a la Presidència de la Generalitat ha presentat hui a Alcoi, acompanyat de la cap de llista per Alacant de la formació d’esquerres, Esther López Barceló, i del candidat autonòmic, Paco Agulló, les propostes electorals d’Esquerra Unida en defensa del valencià. Ignacio Blanco ha assenyalat que el valencià és una llengua que hem de parlar, llegir i escriure, que “ha de ser coneguda per tot el poble valencià de la qual s’ha de garantir el seu ús plenament normal i a tots els àmbits”. Blanco ha recordat que Esquerra Unida defensa la llengua “al carrer, a l’escola, al treball i també a Europa” i ha explicat els tres eixos sobre els quals es sustenta el seu futur: l’ús, la normalització i la unitat de la llengua. “Després de trenta anys de la Llei d’ús i ensenyament del valencià, observem un retrocés en la política lingüística que es fa palès en la manca d’aplicació i les retallades econòmiques en aquesta llei”, explica el candidat d’EUPV a la Presidència de la Generalitat, qui afegeix: “en els contextos en què hi ha una llengua predominant i una altra de minoritzada, com el nostre, l’únic model lingüístic que ha demostrat ser efectiu és la immersió lingüística de la llengua de menor implantació social”.

El programa electoral de la formació d’esquerres destaca com a eix principal “garantir el reconeixement a la unitat de la llengua i activar tots els mitjans i recursos en aquest sentit, entre ells la col·laboració amb les autoritats en matèria lingüística de Catalunya i les Illes Balears”, a més d’impulsar “accions decidides per a la plena consideració del valencià com a llengua de totes les administracions valencianes”, incloent-hi el requisit lingüístic per a la funció pública i la posada en marxa dels recursos de suport necessaris.

El candidat d’EUPV a la Presidència de la Generalitat, Ignacio Blanco, ha destacat també la proposta d’adoptar una “política d’immersió lingüística en l’ensenyament per a compensar la minorització lingüística que pateix el valencià”, incloent-hi l’augment d’hores lectives i d’assignatures. També proposa l’establiment d’un Pla Integral de Normalització Lingüística que considere l’ensenyament per a adults, la promoció en el comerç i l’empresa, els mitjans de comunicació o el món de la cultura; “tot plegat per a aconseguir un increment de l’ús i, en definitiva, l’extensió normal del valencià”, conclou Blanco.

València, 21 de maig de 2015
GABINET DE PREMSA EUPV

4 pensaments a “Esquerra Unida presenta les seues propostes electorals en defensa del valencià”

 1. EUPV, a l’igual que Compromís i tuti quanti, amagueu el veritable problema que té el valencià a la Comunitat Valenciana i és que la Constitució espanyola no reconeix el deure de coneixer-lo com si obliga amb el castellà. No vos voleu enfrontar a la Constitució.

  1. EUPV (com el conjunt d’EUPV) propugna l’obertura d’un Procés Constituent democràtic i participatiu, per anar a una nova Constitució (que nosaltres considerem hauria de ser d’una República Federal). I certament, qüestionem l’actual Constitució en temes com l’esmentat.

 2. Completament d’acord amb ANNA que “el veritable problema que té el valencià a la Comunitat Valenciana i és que la Constitució espanyola no reconeix el deure de coneixer-lo com obliga amb el castellà”.
  Ara, al xiringuitu-institució de la Generalitat Velenciana, s’hi ha de fer alguna cosa? Al Txé Collons i la Rita se li ha de reconèixer que són (i potser no ho seran gaire temps) unes autoritats espanyoles (indiscutibles), i franquistes (per mi, no cal que ho siguin per vosaltres).
  EUPV ha recordat la unitat la unitat de la llengua, que els valencianistes extrínsecs (d’Oriola a Vinaròs) no contemplen.
  Reivindicació contra l’Estat, d’acord, però què s’ha de fer amb els eslaus feliços valencians i les seves institucions-Falles?

  1. Ni en el programa electoral ni en les intervencions de Garzón i Blanco apareix això que afirmes. Com tantes coses les teniu amagades. I de segur que ni tan sols amagades teniu la denuncia que la Constitució espanyola és la causant de la supeditació del valencià pel castellà a la Comunitat Valenciana.
   Amb tot no sou els únics, la resta de l’esquerra espanyola (Compromís inclòs) silencia aquest fet i tots us amagueu darrera el document d’ACPV que no qüestiona la Constitució.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.