“El valencià és la nostra llengua. I és la nostra obligació com a institució pública el defensar-ho i promocionar-ho per a garantir que totes les persones que integren una societat tan plural com la valenciana puguen aprendre-ho i usar-ho”, assenyala Rosa Pérez Garijo, diputada provincial d’Esquerra Unida. “En el fons només li demanem a la Diputació que vaja una mica més enllà amb dues mesures a prendre: garantir que les publicacions de la Diputació en el BOP estiguen sempre en les dues llengües oficials, ja que actualment algunes d’elles només apareixen en castellà i vincular la concessió de subvencions i la signatura de convenis a l’edició bilingüe del material que resulte. I en cas d’haver de realitzar-se exclusivament en una llengua que l’escollida siga el valencià”
“No es tracta només d’inserir el logo de la Diputació en cada díptic que se subvenciona, es tracta de fer-los en la nostra llengua”, assegura Pérez Garijo. “La diputació posseeix recursos propis suficients per a garantir l’edició de tota la seua documentació en valencià i per a assessorar en açò a aquelles entitats i municipis que ho desitgen. Una realitat que ja es fa i que cal continuar impulsant amb el màxim exemple possible”, ha afegit.
“Aquesta és una moció necessària. Imprescindible també en aquests moments de autocolps propagandístics en el pit i d’acusacions conspiranoïques i ridícules des d’algunes organitzacions polítiques que no tenen ja res que oferir als i les valencianes. Aquesta és una proposta d’anar més enllà en el nostre compromís amb la llengua i amb la ciutadania, amb la nostra cultura i la nostra història com a valencians i valencianes. Açò és una mesura política, davant la qual tots hauran de votar i demostrar la seua aposta real, i no demagògica, per la llengua i la cultura”, explica la diputada provincial d’EU.
La moció presentada per Esquerra Unida en la Diputació de València té com a objectiu assumir i complir pressupostos legals disposats en l’Estatut i la Constitució espanyola, així com el compromís assumit per les administracions públiques amb la signatura de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries. Demanda principalment que totes les publicacions de la Diputació en el BOP es realitzen en les dues llengües oficials. I que l’edició en valencià de materials siga un requisit vinculant per a la concessió de subvencions i la signatura de convenis.
València, 14 de maig de 2014
GABINET DE PREMSA EUPV