L’anàlisi d’un d’ERC sobre els resultats a Euskadi i Galícia i un apunt de VBS

calmet1.406 5👍 670

Molt content pels grans resultats d’EH Bildu i del BNG. És evident que no comportarà cap revulsiu immediat, perquè a Galícia el PP té majoria absoluta i perquè a Euskadi el PNB i el PSOE sumen majoria. I també perquè ni el BNG ni EH Bildu pretenen iniciar cap confrontació de caràcter territorial amb l’Estat. A les societats del primer món la gent és molt moderada i no vol brega. Els abertzales creixen al País Basc quan ETA ja va quedant molt enrere en el temps, quan EH Bildu cada vegada té una imatge més cuidada, més treballada i més de partit traidicional, i quan opta per tenir al Congreso una actitud més semblant a la d’ERC i menys a la de la CUP. I a Galícia el BNG s’emporta tots els votants que fa quatre anys van apostar per la confluència de Podem. Ho ha aconseguit gràcies a un lideratge molt ben valorat, a una imatge de partit també molt millorada i a la política pactista a Madrid. L’independentisme d’esquerres està absorbint molts dels votants de Podem a Catalunya, Euskadi i Galícia (en aquest últim cas, els absorbeix directament tots).

La lluita armada d’ETA no va aconseguir independitzar Euskadi de l’Estat espanyol. Tampoc ho aconseguirà la posició pactista d’EH Bildu, que és similar a la que tenen el BNG i ERC. La ruptura territorial no és quelcom senzill d’aconseguir. Però la política es va movent i moltes coses van canviant. Cal acceptar que la majoria social és moderada i no vol problemes. A més a més, l’eix ideològic és un eix molt important per molta gent. EH Bildu i el BNG han aconseguit disparar-se perquè han fet una campanya molt centrada en l’eix esquerra-dreta. Per què els convergents/puigdemontistes no es pregunten com és que ERC els supera a totes les enquestes, si ells tenen un “líder suprem” molt carismàtic i a més a més no són “rendicionistes” com ERC? Doncs perquè la base social de l’independentisme dóna també molta importància a l’eix ideològic.
En definitiva, està començant una nova època en què es va teixint una aliança entre l’esquerra espanyola i els nacionalismes basc, gallec i català, i s’estan autoexcloent d’aquesta aliança la CUP i JxCat perquè prefereixen prometre a l’electorat una confrontació amb l’Estat, que ningú es creu o que ningú vol perquè qui guanya eleccions és qui participa d’aquesta aliança (ERC).
 ————————
Víctor Baeta i Subias 1.645 1 953 👍 1.598

Prou d’acord, per la seua objectivitat, amb el que dius.
(…)
Destacaria el següent:
“La lluita armada d’ETA no va aconseguir independitzar Euskadi de l’Estat espanyol. Tampoc ho aconseguirà la posició pactista d’EH Bildu, que és similar a la que tenen el BNG i ERC.”
Interpretació, que és constatació de la realitat:
ERC i EH Bildu  han renunciat a la independència per considerar-la impossible i a partir d’ara la seua acció política consistirà a veure com és la millor manera que Catalunya i Euskadi resten a Espanya.
(…)
JxCat encara no ha renunciat.
RV/PVE tampoc.

Un pensament a “L’anàlisi d’un d’ERC sobre els resultats a Euskadi i Galícia i un apunt de VBS”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.