Efe/Abdul Jalil Mustafa , Ammán | 25/09/2016 20:00 |
L’escriptor cristià jordà
Nahed Hattar va ser assassinat aquest diumenge a Amman després de veure’s embolicat en un cas judicial per difondre una caricatura considerada blasfema i insultant per a l’islam, la qual cosa va despertar els temors a la tensió sectària. Un home, suposadament de tendència islamista extremista, va disparar a Hattar enfront del Palau de Justícia de la capital de Jordània, on l’escriptor tenia aquest diumenge cita amb els tribunals.
Hattar, que va morir a causa de les seues ferides en l’hospital, era jutjat per compartir en el seu compte de Facebook una caricatura en la qual es mostrava a un musulmà en el paradís jaient en el llit amb una dona i demanant a Al·là que li servisca vi.
Detingut a l’agost, però alliberat sota fiança el passat dia 8, va ser acusat de publicar material que pot “provocar un conflicte sectari i insultar els sentiments i creences religioses”.
Detingut un antic imant com a responsable de la seua mort
Les autoritats jordanes van detenir a l’agressor i ho estan interrogant, segons l’agència oficial de notícies, Petra, que no va revelar la identitat de l’assassí. Altres mitjans jordans ho van identificar com
Riyad Abdalá , un enginyer de 49 anys que va dirigir en el passat el rés en un mesquita i que es creu que tenia una ideologia radical.
Abdalá és un ex imán de 49 anys de Hashmi, un barri pobre d’Amman i acabava de tornar d’un viatge en l’estranger i les autoritats han declinat confirmar la identitat de l’assassí, només han comentat que el crim era per la vinyeta i que no tenia connexió amb cap organització criminal o terrorista. Ara com ara, se sap que se li acusa d’assassinat premeditat, un acte de terrorisme i possessió il·legal d’armes. La detenció, ara com ara, es perllongarà durant quinze dies.
La vinyeta
Caricatura de Nahed Hattar, considerada blasfema per l’Islam, per la qual l’autor ha sigut assassinat La caricatura en qüestió, publicada en el Facebook de l’escriptor, representa a un musulmà en el paradís, que demana a Al·là que li servisca vi i que cride a la porta abans d’entrar a la seua habitació.
La difusió per part d’ Hattar de la caricatura l’agost passat va provocar airades reaccions en les xarxes socials i amenaces, la qual cosa va portar a les autoritats jordanes a emprendre mesures legals.
L’escriptor, que en un primer moment es va amagar però va acabar lliurant-se a la Justícia, va assegurar que la vinyeta solament reflectia “el comportament dels terroristes” del grup jihadista Estat Islàmic (EI). No obstant açò, la caricatura no al·ludia explícitament al EI, i fins i tot el seu advocat habitual va rebutjar defensar-ho en aquest cas tan polèmic.
L’organisme oficial encarregat d’emetre edictes religiosos a Jordània va condemnar en el seu moment la caricatura i va afirmar que “el dibuix sacríleg del Totpoderós solament augmentarà l’odi i sembrarà la discòrdia en el país”.
Després de l’assassinat aquest diumenge d’Hattar, el portaveu del Govern jordà, Mohamed Momani , va assegurar en un comunicat que l’autor d’aquest “crim horrible” serà durament castigat. Momani va advertir així mateix contra la “explotació d’aquest crim per a difondre la retòrica d’odi”, que és “aliena” a la societat jordana.
Els temors a una escalada de la tensió confessional van quedar reflectits també en les declaracions del Front d’Acció Islàmica (FAI), braç polític dels Germans Musulmans, principal grup opositor. El FAI va criticar a els qui prenen la justícia per la seua mà i va demanar que aquest assassinat “no provoque tensió” entre musulmans i cristians en el petit regne.
D’igual manera, la Cambra alta del Parlament va instar a preservar “la unitat i la convivència”, així com a “oposar-se als provocadors de la divisió i del terrorisme”.
Sang i pertinences de l’escriptor Nahed Hattar assassinat a Amman Els cristians, minoria a Jordània
Hattar pertanyia a la minoria cristiana, que representa el 5 per cent de la població de Jordània, un país de 6,6 milions d’habitants i de majoria musulmana.
Després de la seua mort, centenars de persones es van manifestar en la localitat de Fuheis, propera a la capital i de majoria cristiana, en protesta per l’assassinat i per a demanar la dimissió del primer ministre, Hani al Mulqui , i el titular d’Interior, Salameh Hamad .
Un dels participants en la protesta va explicar a Efe que les autoritats no van protegir a Hattar, la tribu de les quals és oriünda de Fuheis, malgrat que aquest va rebre desenes d’amenaces abans del seu tràgic final.
Majed Hattar (R), brother of the Jordanian writer Nahed Hattar, speaks to the media during a sit-in in the town of Al-Fuheis near Amman, Jordan, September 25, 2016. REUTERS/Muhammad Hamed TPX IMAGES OF THE DAY (Muhammad Hamed / Reuters)
També va culpar al Govern el seu germà Jaled , qui va dir als periodistes en l’hospital que les autoritats “van fracassar a l’hora de garantir la seua seguretat”.
Mentre, la pàgina web de notícies Ammonnews va difondre l’últim article escrit per Hattar, que no havia sigut publicat fins al dia d’avui i en el qual critica el nou sistema electoral jordà, sota el qual van ser celebrats els passats comicis legislatius, aquesta mateixa setmana.
Proper a Hizbulah i El Asad, i amb passat comunista
L’escriptor assassinat havia format part del Partit Comunista Jordà fins a la dècada de 1980, quan va ser arrestat durant dos anys, i va seguir sent un defensor d’idees marxistes després d’abandonar la formació política.
Hattar va desenvolupar una bona relació amb el règim del president sirià, Bashar el Asad, i amb els seus aliats del grup libanès xiïta Hizbulah, que lluiten actualment a Síria contra faccions islamistes i grups extremistes com l’ EI.
Un amic proper d’Hattar, Ahmad Jalil , va dir a Efe que l’escriptor va presentar fa tan sol quatre mesos un llibre sobre el líder de Hizbulah, Hasan Nasralá i el paper de la milícia en la resistència enfront d’Israel i en el seu suport al règim del Asad, que se sumisca a altres obres anteriors també crítiques amb el “enemic sionista”.