> La cúpula de Gent de Compromís dimiteix per falta de democràcia en la coalició
> Renuncien la coordinadora, la il·licitana Marian Campello i el responsable d’organització Cristian Ballesteros, del corrent més nombrós després del Bloc
> Els independents acusen al partit d’Oltra de frenar la seua representativitat en l’adreça de Compromís
BURGUERA | VALÈNCIA | LAS PROVINCIAS | 23 novembre 2016
Marian Campello ha durat un any com a coordinadora de Gent de Compromís (GdC), el corrent d’independents formada pels no adherits als tres partits fundadors de la coalició: els nacionalistes del Bloc, Iniciativa del Poble Valencià (IdPV, liderada per Mónica Oltra) i Verds. Campello va dir adéu el passat 12 de novembre a Alzira, durant l’Assemblea de País, després d’anunciar-li-ho als seus companys de l’executiva un parell de dies abans. També va renunciar al lloc Cristian Ballesteros, responsable d’organització de GdC. Va dimitir igualment Delia Amorós (sotsdirectora del Gabinet Tècnic de la Conselleria d’Educació) com a representant del corrent davant l’Executiva de Compromís. I així, bona part de la cúpula de la direcció de GdC abandona. La falta de democràcia interna en la coalició, on els tres partits que la integren negocien entre ells quin paper li donaran al corrent, és el detonant de la renúncia de Campello. Amorós va al·legar incompatibilitat del seu càrrec orgànic amb el que ocupa en Educació. Ballesteros va esgrimir raons personals, si bé fonts del corrent atribueixen la seua eixida al «descoratjament» davant a la resistència de la direcció de Compromís per a resoldre «una crisi de cohesió» que genera «molta tensió» entre les bases d’un projecte «que en realitat és una marca, perquè els qui decideixen són les cúpules dels partits fundadors, no la militància».
Les dimissions es produeixen de manera simultània a les reunions, secretes, dels tres partits, a esquena de GdC, als que se’ls ha comunicat que el 12 de desembre, en una Executiva de Compromís, es presentarà un document negociat entre la terna de partits on s’establirà quin és «el lloc» dels independents. Fonts del corrent assenyalen que IdPV, actua de fre davant les intencions del Bloc i de GdC perquè Compromís s’unifique i obtinga més pes en la coalició.
Mentre Compromís gestiona conselleries i s’ofereix com una alternativa per a aglutinar a tota l’esquerra valenciana, la seua situació orgànica pateix els mateixos problemes que quan la coalició va començar a caminar. Fa cinc anys, amb mitja dotzena de diputats autonòmics i 176.000 vots, Compromís va arrancar sense més punts en comú que una Executiva formada pels dirigents del Bloc, IdPV i Verds. No obstant açò, el projecte ha anat creixent en vots (450.000 en 2015) i càrrecs públics. Avui, l’estructura interna és feble i freturosa d’una estratègia cohesionada. GdC compta amb 900 dels 5.000 militants de Compromís, al mateix nivell i fins i tot superant a IdPV i només per darrere del Bloc (3.000 afiliats).
«He perdut la il·lusió i l’impuls necessari per a afrontar les ‘noves’ negociacions de les bases i normes de la coalició, a les quals no hem sigut convidats els adherits i adherides directament a Compromís (més de 900 persones)», va explicar Campello en xarxes socials. Fuentes de GdC acusen a «un partit» (IdPV) de «voler silenciar-nos» sense que el Bloc es posicione. Des del corrent temen que els tres partits que dirigeixen Compromís «cerquen rebaixar la nostra possibilitat de participar». En aquest sentit, els tres partits negocien que la futura direcció de la coalició compte amb onze membres del Bloc, sis d’Iniciativa, dos per a Joves-PV, dos de Verds i altres dos de GdC.