El BCE va salvar el dilluns a Espanya d’una fallida econòmica. Es van produir vendes massives de deute, que va comprar el Banc Central Europeu. La seua intervenció va evitar una “tempesta financera” que hauria disparat la prima de risc espanyola. Ho ha reconegut en privat un ministre econòmic de Mariano Rajoy. La inestabilitat a Grècia va posar aquest dilluns a Espanya a la vora d’una “tempesta financera”. Només l’actuació del BCE va aconseguir compensar les vendes massives de deute espanyol que es van produir com a conseqüència de l’esclat de la crisi grega.
Espanya, a la vora d’una “tempesta financera”
Doncs bé, açò no és del tot cert. Segons han relatat al Confidencial Digital fonts properes a un dels ministres econòmics del gabinet de Rajoy, la preocupació del Govern és “màxima”, malgrat els obligats missatges de tranquil·litat que els membres de l’Executiu. “Ara no es pot fer una altra cosa que calmar a la població”, admet en privat el ministre. Però adverteix de l’escenari viscut a Espanya durant la jornada del dilluns: un autèntic horror. Reconeix que va poder haver sigut un “vertader infern”, a causa de la cascada d’ordres de venda de deute espanyol que es van succeir. Només la intervenció del BCE va evitar una “tempesta financera” i va minimitzar considerablement el càstig sobre el país.
Les compres de bons del BCE van resultar claus
Aquest ministre reconeix que la presència del BCE com a comprador va permetre que les vendes dels inversors es compensaren amb l’adquisició de bons per part del banc central. Aquesta actuació va garantir que es creuaren ordres de compra amb l’onada de vendes.
D’aquesta manera, l’organisme que presideix Mario Draghi va aconseguir contenir el primer gran efecte contagie. Va evitar una espiral de desconfiança a Espanya que hauria disparat la cosina de risc i la rendibilitat del bo.
Els indicadors no van reflectir la volatilitat
Segons les fonts consultades, aquesta actuació explica precisament que aquests dos indicadors no experimentaren un repunt molt major. L’obertura de la sessió apuntava aquest dilluns al fet que seria la pitjor en anys. La prima de risc espanyola es disparava fins als 190 punts, un avanç de 65 punts, que reflectia que els moviments del mercat en els primers minuts de cotització estaven sent molt bruscs. Però l’escenari de pànic només va durar uns minuts i es va ser alleujant al llarg de la jornada, atenent als indicadors que es van registrar al tancament de la sessió.
El mercat de bons es va mantenir també estable durant la jornada del dimarts: compra de deute alemany com a refugi i venda dels bons a 10 anys en països perifèrics com Espanya, Itàlia i Portugal.
Hi ha alguna estimació de quants milers de milions d’euros va haver de cremar el BCE en aquesta maniobra de rescat??????