La guerra eterna de Hamas contra Israel té una errada i no és l’Iron Dome

VERSIÓ ORIGINAL EN ANGLÈS: Hamas’s forever war against Israel has a glitch, and it isn’t Iron Dome
AUTOR: Haviv Rettig Gur

La guerra eterna de Hamas contra Israel té una errada i no és l’Iron  Dome

Per què Hamas promet una guerra aviat i una altra i una altra,
i per què no funcionarà

Hamas acaba de concloure onze llargs i dolorosos dies de guerra que li van causar enormes danys, molts han assenyalat com va utilitzar amb èxit el sorprenent bombardeig de coets del 10 de maig de ciutats israelianes per posicionar-se com el líder indiscutible de la causa palestina en lloc del decrèpit vell Fatah, però aquest assoliment es va assolir el primer o dos dies de lluita. Deu dies més de bombardeig israelià continuat més tard, el grup terrorista s’enfronta ara a la versió militar d’una ressaca dolorosa.

Hamas es va veure obligat a passar onze dies observant com Israel alterava sistemàticament les seves innovacions tàctiques i demolia la infraestructura militar de centenars de milions de dòlars. El grup ha passat una dècada construint noves capacitats de lluita contra la guerra importants destinades a desafiar Israel en fronts nous i inesperats. Tot es va demostrar ineficaç o inútil.

Una força de comandament naval crack equipada amb submarins en miniatura no va aconseguir produir un atac significatiu i va veure explotar gran part de la seva infraestructura i equipament des de l’aire. Les tripulacions de míssils antitanc que s’encarregaven de destruir fotogènicament vehicles militars israelians van ser identificades i destruïdes tan ràpidament durant els primers dies dels combats que Hamas els va ordenar retirar-los del camp de batalla. Els drons de vaga capaços d’orientar amb precisió les instal·lacions israelianes van ser interceptats amb una eficiència desesperant. I un ampli sistema de túnels i búnquers subterranis anomenat “el Metro” que oferia als combatents de Hamas la possibilitat de maniobrar ràpidament pels camps de batalla urbans de Gaza sense exposar-se als atacs aeris israelians només va acabar proporcionant a Israel objectius militars més nets.

Israel va demostrar que havia penetrat profundament a les files de Hamas, dirigint-se a una llarga llista de comandants de nivell mitjà i publicant la llista. Els noms eren desconeguts pels israelians i van provocar una certa escèptica elevació de cella per part d’analistes militars. Però pocs a Hamas van perdre el missatge: les files de Hamas estan perforades amb actius d’intel·ligència israelians. Ningú no està segur.

I, finalment, hi ha el nombre de morts. Deixant de banda qualsevol debat sobre la moral de les dues bandes per un moment, només per motius tàctics, les FDI prefereixen un nombre baix de morts per ambdues parts: al bàndol palestí per mantenir oberta la finestra política per als atacs aeris continuats i al bàndol israelià per evitar narrativa que havia fracassat en el seu deure principal de protegir els israelians. Hamas necessita xifres de morts més elevades (de nou, atenent només a consideracions tàctiques) al bàndol palestí per accelerar la pressió internacional per tancar la finestra d’atac israelià i al bàndol israelià per demostrar, en la lògica lògica d’aquests enfrontaments, que havia infligit alguna mesura de dolor a l’altra banda en una guerra que havia començat.

Les FDI van resultar el clar guanyador d’aquest concurs. Hamas va gestionar només 12 morts israelians a costa de milers d’edificis enderrocats a Gaza i danys massius a la seva cara infraestructura. El nombre total de morts palestins després de milers d’atacs israelians, segons el càlcul de Hamas i que inclouen combatents i civils, va ser de 232. Aquestes matemàtiques no ofereixen consol a les famílies de civils morts en les vagues israelianes, per descomptat, però en el fred, nombres senzills, no obstant això, revela un nivell de precisió quirúrgica que pot ser sense precedents en els anals de la guerra moderna.

“On va anar Israel?”

Per descomptat, res d’això no va impedir que Hamas declarés i celebrés la seva “victòria” divendres, fent servir el terme de la manera iniciada per Hezbollah el 2006 que veu el simple fet de sobreviure a un combat contra Israel amb qualsevol tipus de dany causat. al país o la manca de danys infligits a l’enemic, com a “victòria”.

Tot i això, aquest estrany estàndard de “victòria” no és tan ridícul com sembla. Sorgeix de la visió estratègica de Hamas, que no es va veure afectada pels fracassos tàctics dels darrers onze dies.

No cal cercar molt per descobrir aquesta visió. Hamas en parla constantment.

Dilluns, el subdirector polític de Hamas, Musa Abu Marzouk, va concedir una entrevista a Russia Today en què va aclarir de què creia que es tractava Hamas de la guerra.

La guerra actual, va dir, “no és la guerra final” amb Israel. N’hi haurà més.

“No és com va ser al Vietnam i en altres llocs, on les coses van acabar amb negociacions. Això és només una de les [sèries] de guerres, i vindrà una guerra quan negociarem amb ells [és a dir, els jueus] sobre el final de la seva ocupació i la seva sortida de Palestina “, va dir Abu Marzouk, segons una traducció de MEMRI .

Va assegurar que no hi hauria compromisos que permetessin a Israel continuar existint ni als jueus a la terra. “Israel arribarà al seu final tal com va començar, i el nostre poble palestí tornarà a casa seva perquè la injustícia no pot durar i la gent ha d’aconseguir el que és justament seu”.

Aquest fi, va insistir, no era cap fantasia: “No somem. Fins fa poc, es burlaven dels coets de Hamas i els anomenaven joguines infantils. No crec que ningú ho digui avui. Fins fa poc, tot el món donava suport al govern blanc de Sud-àfrica, però les coses han canviat. On va anar la Unió Soviètica? On va anar el mur de Berlín? Arribarà el dia en què la gent es pregunta: ‘On va anar Israel?’ “

L’entrevista és una de les innombrables expressions d’allò que equival a la creença més fonamental de Hamas sobre el seu enemic: que els jueus d’Israel són una política usurpadora il·legítima, l’últim vestigi del colonialisme europeu i, per tant, condemnada al fracàs com la resta de projectes colonials europeus de la segle passat. Segons el relat d’Hamas, Israel no és un poble que competeixi amb els palestins per una sola franja de terra incòmoda i estreta. És, com la Unió Soviètica, l’Alemanya de l’Est o el règim d’apartheid sud-africà que hi havia abans, una fina pàtina d’institucions i conceptes polítics que es cremaran sota la dura llum d’una resistència sostinguda.

És possible que calgui fer molts sacrificis dolorosos per arribar-hi. L’Algèria francesa només va ser enviada a fer maletes després de vuit anys de dura guerra i centenars de milers de persones mortes durant la guerra d’independència d’Algèria. Amèrica va ser expulsada de Vietnam només després de 20 anys de lluites i centenars de milers de persones mortes.

Però al final, amb alguns anys més de pacient i dolorós sacrifici, i, fonamentalment, amb una negativa permanent al compromís, els jueus marxaran.

Segons la visió de Hamàs, el dolor que van patir els gazaencs durant els darrers 11 dies era un preu que valia la pena per la gran benedicció de deixar de banda l’allotjista Fatah a Cisjordània i reunificar les files palestines al voltant d’aquesta lluita anticolonial.

La gran pregunta

A mesura que Hamas arriba a dominar el moviment nacional palestí, la qüestió que eclipsa tots els altres, la qüestió amb el poder de determinar el futur palestí i, per extensió, també l’israelià, és senzilla: la gran estratègia de Hamas és correcta? Funcionarà?

Els palestins creuen que els jueus israelians estan morts per escombrar-los fora de la terra. Les enquestes dels darrers anys van comprovar no només que la majoria dels palestins creuen que Israel planeja enderrocar la mesquita Al-Aqsa a la muntanya del Temple de Jerusalem, la pedra angular de la identitat i la religió palestines, sinó que aproximadament la meitat dels palestins creuen que Israel pot aconseguir -ho. La creença en els dissenys malignes d’Israel sobre Al-Aqsa no és una mera teoria de la conspiració. És una expressió de vulnerabilitat, de la sensació de molts palestins que no podrien impedir que Israel destruís Al-Aqsa si ho decidia.

La majoria dels jueus israelians, per la seva banda, estan convençuts que la violència palestina no és en última instància una protesta pel seu mal comportament ni per polítiques injustes, sinó que arrela en la ideologia descrita tan clarament per Abu Marzouk: violència incessant i sense remordiments fins que tots els jueus fugen del país o siguin morts.

Els israelians ho creuen en part perquè ho diuen habitualment les principals faccions palestines. Però també s’ho creuen perquè ho van experimentar. És possible que el món hagi oblidat la Segona Intifada que va començar el 2000, en què onades implacables de més de 100 atemptats suïcides van detonar a les ciutats d’Israel i van deixar l’esquerra que donava suport a Oslo destruïda i marginada durant una generació. Els israelians no.

Aquella onada de violència sostinguda i impactant va començar no tres dècades en un procés de pau fracassat, sinó que el 2000, amb prou feines vuit anys, el que la majoria dels observadors van creure que va ser un esforç reeixit fins aleshores. Les tropes israelianes havien abandonat les ciutats palestines a partir de mitjans de la dècada de 1990, es va establir l’Autoritat Palestina i els líders israelians, palestins i nord-americans es trobaven al Camp David negociant -per tant, als israelians se’ls va dir aleshores- els límits finals de la solució de dos estats. Va ser llavors quan un paroxisme de violència i brutalitat va arrasar sobtadament sobre la societat palestina i va trencar les esperances d’una generació.

El punt aquí no és que la Segona Intifada sigui inexplicable. Hi ha moltes explicacions, com ara l’argument que alguns palestins van escoltar al llarg dels anys segons el qual la violència va començar com una rebel·lió de base contra la tirania de Yasser Arafat i va ser desviada pel seu temible règim que va provocar un atac a Israel. La qüestió aquí només és dir que l’experiència israeliana d’aquestes onades de terror no les veia com un atac a l’ocupació, sinó com un atac a un Israel que intentava desmantellar l’ocupació.

Els jueus israelians no se senten tan vulnerables com els palestins; no creuen que és probable que l’altra banda tingui èxit. Però la creença que els palestins intenten eliminar-los condueix a la creença corol·lària que la violència palestina no és en última instància un argument contra les polítiques israelianes, sinó contra l’existència dels israelians. El terrorisme palestí, segons aquest punt de vista principal israelià, no és impensable i reactiu, és planificat i intencionat, arrelat en l’estratègia descrita per Abu Marzouk, una estratègia que interpreta qualsevol compromís o acomodament israelià com a prova de debilitat.

“Com expulsem els jueus?”

A mitjan dècada de 1990, dos generals majors de les FDI arribaven al final de la seva llarga i històrica carrera militar. Meir Dagan havia dirigit des d’esquadrons de comandament fins a brigades blindades i després passaria a ser el director del Mossad. Yossi Ben Hanan, després d’haver servit com un dels comandants de tancs més reeixits d’Israel a la guerra de 1973, continuaria dirigint el cos blindat i el braç de R + D de les FDI, tot i que és el més famós per la foto de portada de la revista Life dels seus 22 anys -Viatge de peu a les aigües del canal de Suez, símbol de la vitalitat israeliana i l’èxit militar.

A mitjan dècada de 1990, els dos veterans grisosos, acabats d’alliberar de les seves funcions militars, tenien previst viatjar junts a Vietnam. Tots dos eren àvids estudiants de la història militar, inclòs el conflicte de Vietnam. Van sol·licitar visats i van fer una sol·licitud especial a les autoritats vietnamites: reunir-se amb el general Vo Nguyen Giap.

Giap va ser una de les grans ments estratègiques del segle XX, un antic mestre d’escola que va jugar un paper central en el desenvolupament del pensament estratègic i de les capacitats organitzatives que van transformar els provincials rurals en una força militar que derrotaria les nacions més poderoses del món. l’ocupació japonesa per als francesos i els nord-americans durant tres llargues dècades de conflicte que va culminar amb el final de la guerra del Vietnam el 1975.

Giap també era un líder despietat i sovint tirànic, que assassinava opositors al moviment comunista de Vietnam i supervisava una guerra de guerrilles que sacrificava centenars de milers dels seus propis combatents per la causa. No era un heroi per als israelians, però va tallar una figura fascinant en els anals de la guerra moderna.

Inesperadament, la sol·licitud es va aprovar. Giap va acceptar conèixer-los. Quan els israelians van arribar a Vietnam, es van asseure amb l’home que aleshores havia passat dècades com a ministre de defensa del seu país. Va ser una reunió llarga, ja que Ben Hanan recordaria més tard a Eran Lerman, antic oficial d’intel·ligència de les FDI i posteriorment conseller adjunt de seguretat nacional. Lerman, ara a l’Institut d’Estratègia i Seguretat de Jerusalem, va explicar la història a aquest escriptor.

Quan els israelians es van aixecar per marxar, de sobte Giap es va dirigir a la qüestió palestina. “Escolteu”, va dir, “els palestins sempre vénen aquí i em diuen:” Heu expulsat els francesos i els americans. Com expulsem els jueus? »

Els generals estaven intrigats. “I què els dius?”

“Els dic”, va respondre Giap, “que els francesos van tornar a França i els americans a Amèrica. Però els jueus no tenen on anar. No els expulsareu “.

La guerra a l’estranger i la guerra a casa

No és casual que l’observació final de Giap s’enganxi de manera tan viva a la ment de Ben Hanan o a la de Lerman.
Aquí hi ha una profunda tragèdia per la causa palestina. Tot i que obté suport a l’estranger a nivells que no es veien des dels anys setanta, aquells partidaris, ignorants en gran mesura del discurs estratègic dins del moviment nacional palestí, han passat els darrers 11 dies fent fila al darrere del mateix partit que ha convertit la causa palestina en un maó. paret.

Tots els bàndols d’aquest conflicte creuen que l’altra participa en una guerra eliminacionista. Això fa que tots siguin immunes a la pressió estrangera. El comportament palestí no va canviar quan l’administració Trump va tallar desesperadament l’ajut dels EUA. Canviarà el comportament israelià si legisladors progressistes com el senador Bernie Sanders aturen la venda de míssils a Israel? Si la condició de Sanders per a la venda és que Israel no vagi a Hamas en el futur, fins i tot mentre el grup terrorista barraga les ciutats d’Israel, acceptaria Israel quedar-se inactiu en la propera guerra o trobarà fonts alternatives per al seu subministrament de míssils?

Hamas va celebrar divendres la seva capacitat per enviar israelians a corre-cuita als refugis de bombes. Un tirà colonialista, al cap i a la fi, sobreviu projectant una aura de força. Hamas creu que el seu treball consisteix a perforar forats, sense parar i sense pietat, en aquesta seguretat.

Però els jueus israelians no es veuen a si mateixos com una entitat colonialista artificial condemnada a caure. Creuen que són un poble sense on anar i que s’enfronta a un enemic inoportú. De la mateixa manera que els palestins estan unificats i mobilitzats per la pressió israeliana, també els jueus israelians estan unificats i mobilitzats per la pressió palestina. El sentiment de vulnerabilitat i de victimització injusta pot ser una responsabilitat per a una empresa colonialista, però per a una població de guerra que creu que defensa la seva llar, és un avantatge estratègic, un regal que Hamàs confereix contínuament a la moral israeliana.

I aquesta és la tragèdia en poques paraules. Els palestins tenen dues estratègies bàsiques: una violència implacable d’estil anticolonial per una banda i una pressió diplomàtica i econòmica internacional sobre Israel per l’altra. Encara no ha sabut als palestins ni als partidaris estrangers que desitgen portar la seva pancarta que les dues estratègies s’anul·len mútuament, que Hamas els aclareix constantment als israelians les greus conseqüències de la seva aquiescència a les demandes internacionals.

Una comunitat palestina cada cop més dominada per Hamas sembla ara disposada a deixar enrere aquell forat de conills que es va derrotar durant uns quants anys. Mentre ambdues parts comencen els preparatius per a la propera guerra promesa per Abu Marzouk, els diners segurs, com sempre, són per als pessimistes. Les coses empitjoraran molt abans de començar a millorar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.