Vanessa Campos: “Cal una reforma fiscal i evitar les portes giratòries”

vanessa3Vanessa CamposVANESSA CAMPOS: CAL OBRIR DE MANERA SERIOSA UNA REFORMA FISCAL I EVITAR LES PORTES GIRATÒRIES
Durant la setmana que estem acabant hem rebut la notícia que la Comissió Europea no veu creïbles els últims pressupostos que ha presentat el PP en el govern de l’Estat. De fet, la Comissió ha assenyalat que espera que els pressupostos generen una desviació en el dèficit de 10.000 milions d’Euros. Açò vol dir que la Comissió pensa que les despeses superaran als ingressos en 10.000 milions d’euros més del que govern de l’Estat diu. Això és, la desviació pressupostària serà de 10.000 milions d’Euros més dels que diu el govern de l’Estat i traduint al llenguatge del carrer Europa no es creu els comptes del govern.
El diumenge passat vaig contestar un tweet on una persona deia que com que s’havia de retallar la despesa que es retallara la despesa militar. A mi em sembla perfecte retallar la despesa militar. Però el que em va cridar l’atenció d’aquest tweet és que donava com a cert que quan hi ha un excés de dèficit l’única opció és retallar la despesa. Cosa que no és certa.
Anem per parts. Què són els pressupost? Els pressupostos per una banda marquen un sostre de despesa, és a dir diuen quina és la quantitat màxima d’euros que es poden gastar les Administracions Públic. D’altra banda descriuen en quins conceptes es van a gastar eixos diners, és a dir distribueixen la despesa.
I què és el dèficit? Dèficit = Ingressos fiscals – Despeses. Per tant el dèficit es pot reduir tant retallant la despesa com augmentant els ingressos ó les dues coses a la vegada. Per això el tweet estava molt desviat de la realitat. De fet la despesa per habitant tant de l’Estat espanyol com del País Valencià són de les més baixes d’Europa d’acord amb les dades d’Eurostat.
La meua resposta a eixe tweet tingué rèplica, se’m va preguntar si proposava incrementar els impostos. Vaig contra-replicar, cal pujar els impostos a les rendes altes i als rendiments especulatius i baixar-los a les rendes baixes i mitjanes. Hi ha aberracions com les SICAVS , els rendiments de les quals tributen a l’1% que no hem de tolerar. Ja no vaig rebre resposta.
Des de República Valenciana-Partit Valencianista Europeu defensem una reforma fiscal que permeta que pague més qui més té i sobre tot aquells que viuen d’especular amb els diners. Això és una reforma fiscal que aporte progressivitat en la recaptació d’impostos respectant el principi de capacitat de pagament. Només amb major progressivitat, fent pagar a qui més té i a qui especula, podrem baixar el IVA que és l’impost més injust que hi ha i perjudica seriosament sobre tot a les PIMES i als ciutadans.
Altra cosa al respecte d’aquest ajust extra que demana la Comissió que ens preocupa a RV-PVE és la resposta a la següent pregunta: Com es repartirà aquest ajust entre les diferents administracions? (Estat, Autonomies i Entitats locals). Aquesta decisió es pren en el Consell de Política Fiscal i Financera i en eixe context el Ministre d’Hisenda de torn és qui té l’ultima paraula. Des de RV-PVE defensem que l’ajust que demana la Comissió s’hauria de dur a terme de la següent manera:
1er. Reforma fiscal que faça pagar més a qui més té i a qui especula, respectant aquells que fan inversions productives que generen llocs de treball. Açò permetria augmentar els ingressos i crear ocupació.
2on. Retallar despeses de l’Estat central eliminant aquelles estructures administratives que l’Estat està mantenint en matèries en les que no té competències per estar aquestes desenvolupades per les autonomies.
Per últim, des de RV-PVE trobem indispensable com a mesura d’higiene democràtica evitar les portes giratòries que existeixen actualment que fan que persones provinents de la banca especuladora estiguen al càrrec de les Hisendes públiques.
Vanessa Campos, Coordinadora de RV/PVE
País Valencià, d’Oriola a Vinaròs, 16 d’octubre 2015

Un pensament a “Vanessa Campos: “Cal una reforma fiscal i evitar les portes giratòries””

  1. Com a exercici teoric resulta interessant, però fer reformes serveix de poc si, seguint la tradició espanyola la normativa s’incompleix sistematicament tal com es fa amb l’actual.

    Si anem al document d’Euroestat “Taxation Trends in the Europena Union” del 2014 (el darrer que tinc) en ell es pot veure com el 2012 (darrer any que registra) en Alemanya amb uns tipus d’IVA de 0 / 7 / 19 la recaptació per aquest impost representa el 7.3% del PIB estant en la posició 17 de 28 estats membres mentre que el regne d’espanya amb uns tipus d’IVA de 4 / 10 / 21 la recaptació representa el 5.5% del PIB estant en la posició 28 de 28 estats membres.

    Per tant si tot ha d’acabar en paper mullat potser no paga la pena fer grans esforços per fer grans canvis, suposant que les elits dominants als centres de poder estatals, és a dir els que manen de veritat, acceptessin permetre que aquests canvis es fessin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.