La reforma energética, a examen: Sabadell reitera su consejo de venta para todo el sector eléctrico

No parece que la titulización del déficit de 2013 con aval del Estado se apruebe en el corto plazo
Los analistas de Banco Sabadell han realizado un análisis pormenorizado de la ley del sector eléctrico (Ley 24/2013) publicada el pasado 27 de diciembre, así como de los “nuevos detalles publicados por Industria sobre la reforma pendiente de concretarse en las áreas de Distribución y Transporte”. La firma concluye que, “aparte de algunas sorpresas, todo está muy en línea con lo ya conocido”, por lo que “no cambia nuestras recomendaciones de vender para todo el sector: Iberdrola, Gas Natural, REE y Enagás”.

Con todo, el banco catalán destaca sobre el déficit de tarifa de 2013, que “no parece probable que su titulización con aval del estado sea aprobada a corto plazo, pues el ‘agujero’ generado este año no será conocido hasta diciembre de 2014 (a pesar de la información que hay con
las liquidaciones mensuales)”. Así las cosas, estos expertos consideran que son “noticias negativas pero esperadas y con un impacto muy limitado en valoración: inferior al 2%, debido a la diferencia de valor temporal del dinero entre titulizar con aval hoy y no titulizar/ titulizar sin aval”.

En lo que respecta a déficits futuros, Banco Sabadell cree “que es posible pensar en un 2014 con un ‘agujero’ muy limitado. La clave, en nuestra opinión, estará en evitar los retrasos de 2013 y cumplir al 100% con la transferencia de la recaudación de la ley de medidas fiscales 17/2013 al sector”, esto es, según sus cálculos unos 2.700 millones de euros. Destaca la firma el hecho de que se descarte definitivamente la posibilidad de acumulación de nuevos déficits (aunque era esperado) y también que se establezca la obligación de revisar automáticamente los peajes y cargos que correspondan si el déficit potencial supera el 2% de los ingresos estimados para el ejercicio (aplicable desde 2014) y la deuda acumulada supera el 5% de dichos ingresos. Además, se estipula que los desajustes que no sobrepasen dichos límites “serán financiados por los sujetos del sistema de liquidación de forma proporcional a los derechos de cobro por la actividad que realizan. A diferencia del sistema anterior, no serán financiados exclusivamente por los grandes operadores. “Mientras existan deudas pendientes de años anteriores, los peajes de acceso o cargos no podrán ser revisados a la baja. Noticias positivas para el sector pero que podrían implicar revisiones de los peajes poco populares en caso de desviaciones y por ende difíciles de poner en marcha”, afirma Banco Sabadell.

Sobre las energías renovables, el bróker catalán explica que “no hubo novedades relevantes, seguiremos esperando el Real Decreto que concrete su retribución”. Finalmente, la novedad en las áreas de Distribución y Transporte, destacan estos analistas, “es que se establece un límite máximo de inversión anual: un 0,065% del PIB para el transporte (670 millones euros, muy en línea con nuestra estimación para REE) y del 0,013% del PIB para distribución (135 millones euros vs. 200 millones de euros de media anual esperado por Iberdrola y 255 millones de euros esperado por Gas Natural). Para las eléctricas, la implicación directa será un recorte superior al 75% en su capex previsto para distribución. Impacto muy limitado en valoración, pero que podría tener consecuencias negativas en el mantenimiento de la red actual”.

¿QUÉ PASA CON LA TARIFA DE LA LUZ?

Tal y como estaba previsto, señala Banco Sabadell, “se deja abierta la definición del coste de la energía en el Precio Voluntario para el pequeño consumidor (antigua TUR), al afirmarse que ‘el coste de producción de energía eléctrica se determinará con base en mecanismos de mercado atendiendo al precio medio previsto en el mercado de producción durante el período que reglamentariamente se determine y será revisable de forma independiente al del resto de conceptos del precio voluntario para el pequeño consumidor’”.

Por otra parte, “se define la figura del consumidor vulnerable, vinculado a determinadas características sociales, de consumo y poder adquisitivo, y se establece la adopción de las medidas oportunas para garantizar una protección adecuada a estos consumidores. Estos consumidores tendrán derecho a una tarifa reducida respecto del precio voluntario para el pequeño consumidor. El bono social cubrirá la diferencia entre el valor del precio voluntario para el pequeño consumidor y un valor base, que se denominará tarifa de último recurso”. Además, “será considerado obligación de servicio público y parcialmente asumido por las matrices de las eléctricas”.

Para la firma, estas son “noticias de poco impacto. Nosotros ya asumíamos la financiación del bono social por parte de las eléctricas. En todo caso se trata de un importe muy limitado: 174 millones de euros, según nuestras estimaciones para 2013”.

A estas horas, Iberdrola sube un 0,22%, hasta los 4,6400 euros.

 

Catalá i Castellano marquen el discurs valencianista

Castellano i Castelà

Font: VLCNEWS

Les cartes cap amunt. Ja està clar quin serà el sant i senya del discurs electoral dels populars valencians de cara a les dues cites electorals successives en 2014 i 2015 , europees i valencianes. I no per previsible hem de menysprear la seva posada de llarg. I aquest ha estat , ni més ni menys, el conclave produït aquesta setmana a la seu del PPCV d’acord amb la presentació de la nova assignatura “Cultura del Poble Valencià” davant els pretorians de la Comissió de Senyals d’identitat del Partit Popular.

Convocada pel secretari general dels populars i veritable capdavanter del múscul valencianista del partit Serafín Castellano, i patrocinada per Mariàngels Ramon-Llin com a responsable d’aquesta comissió vetlladora de les essències pàtries, la gran protagonista va ser la consellera d’ Educació i Cultura M ª José Catalá presentant l’assignatura cultural valenciana per al pròxim curs, primera proa de l’enfortiment del discurs valencianista posat en marxa pel Consell de Fabra.

Mª José Catalá i Serafín Castellano modular el discurs marcadament valencianista que la Generalitat va prioritzar en aquesta segona part de la legislatura. Els dos dirigents van coincidir que havia arribat el moment de fer política en majúscules, anunciant que tot el govern , amb el president Fabra al capdavant, estan per la tasca a l’uníson de promoure i impulsar el missatge de la defensa de la identitat valenciana . Sent aquesta nova assignatura de primària el primer pas.

Castellano ha asseverat que “el valencianisme forma part de l’ADN del PPCV, i tot el que sigui potenciar la cultura, la història, el patrimoni i els senyals d’identitat dels valencians és una qüestió fonamental” . “Creiem en l’autoestima de ser i sentir-nos valencians”, ha afirmat el també conseller de Governació, el qual va afegir que “l’únic partit que defensa els interessos de la Comunitat i el valencianisme és el PPCV, mentre altres partits es dediquen a menysprear els nostres símbols i les nostres senyes d’identitat”.

La consellera Català va assegurar en la reunió que és “desconcertant” que “el PSPV s’oposi a una assignatura que al seu dia, amb una configuració legislativa educativa diferent, ells mateixos van proposar, ia més també és desconcertant que no coneguin la realitat legislativa actual, que ens porta a fer canvis en l’arquitectura del sistema educatiu, i aquest tipus d’iniciatives són normals”.

També va ressaltar que, “en general, la comunitat educativa ha rebut molt bé aquesta iniciativa” i ha recordat que des del partit sempre han dit que l’anaven a treballar” des del consens, des de la tranquil·litat, intentant enriquir tots aquells aspectes que actualment a el currículum dels alumnes no existia o no tractava amb la suficient profunditat”.

Aquesta iniciativa tracta de “enriquir el contingut que ja té propi de la Comunitat Valenciana” amb un “patrimoni material i immaterial, cultural ,ecològic ,de moltíssim valor, grans artistes valencians, contemporanis , museus i institucions d’alt valor”.

Va rematar Serafín Castellano afegint que “seguirem fent un valencianisme útil, és a dir, seguirem defensant a ultrança les nostres senyes d’identitat i els nostres símbols, però també continuarem defensant altres qüestions com són les inversions, les infraestructures o el finançament que la Comunitat Valenciana necessita, perquè aquest és el veritable valencianisme”, ha destacat.

“Seguirem en aquesta línia, un valencianisme intel·ligent, modern, que és defensar a ultrança la nostra senyes d’ identitat i els nostres símbols, però també que comencin les obres del Corredor Mediterrani per a l’any 2014, que tinguem un millor finançament per a tots els valencians o que arribi l’AVE a Castelló”. La ruta valencianista queda ja marcada, clara i diàfana. La gran basa electoral dels populars de la nostra terra.

Dos residents independentistes de la Gatassa-Mataró, esperant que en el 2014 arribi l’Estat català

nadal2013a

Rull: “Tindrem la llibertat perquè volem ser lliures”

El secretari d’Organització de CDC recorda que “quan Macià va proclamar la República va apel·lar a la dignitat del poble, nosaltres també ho fem”

Com és tradició, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) han visitat la tomba del president Macià, al Cementeri de Montjuic, per retre-li homenatge amb motiu del 80è aniversari de la seva mort.

 

  • foto

El secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, ha recordat diverses paraules pronunciades per Macià i ha emfatitzat que “com ell deia, som un poble que va ser lliure, i que ho vol tornar a ser, assumim aquest compromís”. Segons Rull, Macià va ser el president “dels ideals, de la dignitat que toca de peus a terra i que lliga sobirania amb justícia social” i en aquest sentit ha afirmat que “el 12 de setembre de 1714 havíem de desaparèixer i 300 anys després hi som i estem en condicions de recuperar la llibertat”. “Tindrem la llibertat perquè volem ser lliures” ha reblat.

 

Josep Rull ha recordat les paraules de Macià quan va proclamar la República i ha dit que va apel·lar “a la dignitat del poble” a la que “nosaltres també apel·lem, i diem que som un poble, que serem dignes de Catalunya i de la seva llibertat.”

 

  • foto

En declaracions als periodistes, el secretari d’Organització de CDC ha valorat el discurs que va pronunciar el Rei ahir al vespre i ha dit que “va parlar d’espai comú i de democràcia, allà ens hi trobarem” i ha afegit que “les reflexions que construeixen ponts són interessants però nosaltres volem que el poble pugui decidir”.

 

  • foto

La presidenta de la JNC, Marta Pascal, ha afirmat que el president Macià “encarna aquella Catalunya que no vol ser vençuda, i es va adonar que amb Espanya no anàvem enlloc”. Segons Pascal “el país serà el que vulgui ser, no podem fallar” i ha reblat “apel·lem a la democràcia i a la llibertat, construïm un Estat en majúscules”.

 

A l’acte hi ha assistit, entre d’altres, Lluis Corominas, vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, i Jordi Turull, membre de la direcció de CDC i portaveu de CiU al Parlament de Catalunya.