Interessantíssima entrevista al 2013 a Pere Maria Orts recentment mor, feta per V. Maceda a EL TEMPS.

Pere Maria Orts, durant una entrevista amb EL TEMPS el 2013.

Pere Maria Orts, durant una entrevista amb EL TEMPS el 2013.

Mor Pere Maria Orts i Bosch

Redacció 26/02/2015

L’erudit valencià per excel·lència mor als 94 anys. Ha dedicat la seva vida a la investigació històrica i al col·leccionisme d’art, recuperant bona part del patrimoni bibliogràfic valencià. Us oferim l’entrevista que Víctor Maceda li va fer l’any 2013, en què assegurava que “si hagueren descobert Amèrica, els catalans haurien acabat parlant indi” Continua la lectura de Interessantíssima entrevista al 2013 a Pere Maria Orts recentment mor, feta per V. Maceda a EL TEMPS.

Compromís rebutja ERPV

Política
Enric Morera i Mònica Oltra, de Compromís.

Enric Morera i Mònica Oltra, de Compromís. // Arxiu

Compromís rebutja Esquerra

Víctor Maceda 27/02/2015
Finalment, cap membre d’Esquerra Republicana del País Valencià no anirà a les llistes de Compromís a les Corts. L’executiva de la coalició va desestimar-ho a la reunió celebrada ahir.

L ‘executiva Compromís va descartar ahir, de manera pràcticament definitiva, la possibilitat que una o dues persones d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) figuren a les llistes de la coalició al terç final de la candidatura a les Corts, sense opcions d’eixida. La negativa a la proposta de la direcció republicana, que buscava rendibilitzar cada vot amb vista als comicis del 24 de maig (el 2011, van obtenir-ne més d’11.000) donarà pas a la presentació d’una llista pròpia, tal com ERPV ve fent des del 2003.

Les converses entre Esquerra i una delegació del Bloc Nacionalista Valencià -encapçalada per la secretària d’Organització, Àgueda Micó- s’han allargat alguns mesos però no han servit de res. L’oposició d’un sector de Compromís -principalment Iniciativa del Poble Valencià, i en especial, el de la presidenciable, Mónica Oltra- ha malbaratat l’entesa, que en canvi sí que ha sigut possible a ciutats com Gandia, Alzira o Algemesí, i encara s’estendrà a algunes més. Després de la reunió d’ahir, l’executiva durà la proposta al pròxim consell general de la coalició, però les possibilitats que prospere són ínfimes, tenint en compte quin és el posicionament de la direcció i la capacitat de vet que tenen les diverses potes que en formen part. Després del resultat d’aquesta reunió, qualsevol possible acord amb ERPV queda ajornat fins un cop passades les eleccions estatals que se celebraran a l’hivern.

La por al discurs de la dreta per la inclusió d’Esquerra i l’efecte electoral que això poguera provocar s’ha imposat a la sintonia cada cop més evident entre aquesta formació i el Bloc, que han normalitzat bastant les seues relacions. L’assumpció dels primers de l'”espai valencià de decisió”, autònom del català, i l’entrada dels segons a l’Aliança Lliure Europea (ALE) amb el permís d’ERC, han permès un acostament de posicions que fa temps semblava utòpic. Amb tot, això no ha estat prou perquè es concretara aquest acord preelectoral.

Primera sentència: la jutgessa desmunta l’acusació del FROB espanyol en el seu acoso i derribo de la caixa valenciana i murciana

Bon rotllo amb l’avi, mal rotllo amb el pare…


Jordi Pujol Ferrusola, va aclarir d’inici per a la sorpresa dels partits que sí que contestaria, i ho va fer per negar que tingui diners en paradisos fiscals o que cobrés comissions il·legals i per al·legar que altres temes els respondrà al jutjat i no al Parlament.

No s’ha dedicat a la política el fill gran dels Pujol Ferrusola, però ahir va demostrar que sap jugar en aquest terreny a la perfecció. En una compareixença molt preparada, a la qual va arribar amb un bon feix de documents, es va convertir en l’estrella de la jornada durant més de quatre hores en què va negar tots els delictes pels quals està imputat, des del blanqueig de 33 milions d’euros fins a suborn. Continua la lectura de Bon rotllo amb l’avi, mal rotllo amb el pare…

Mònica Oltra opina sobre ERPV

Mònica Oltra, presidenciable de Compromís.
Esquerra, porta entreobertaMònica Oltra, presidenciable de Compromís.
Víctor Maceda 09/02/2015

Després de la celebració de les seues primàries -que han demostrat la força emergent de les bases joves del Bloc Nacionalista Valencià-, la coalició Compromís explora la possible inclusió a les llistes -lluny dels llocs d’eixida- d’un o dos noms d’Esquerra Republicana del País Valencià. Però Mònica Oltra, la presidenciable, se n’oposa: “La prioritat de Compromís és la nostra terra” Continua la lectura de Mònica Oltra opina sobre ERPV