Cinc claus per entendre com funciona la troica

Aquesta entitat no és només comunitària, dicta les reformes als països rescatats

 EL PERIÓDICO / BARCELONA
Des de l’inici de la crisi econòmica, i especialment després dels dos rescats a Grècia, el terme troica s’ha fet un lloc en la vida diària de molts ciutadans europeus. A continuació, cinc claus per entendre un organisme que sona a retallades i austeritat.

1. Encara que sempre se la relaciona amb la Unió Europea, la troica no és un ens estrictament comunitari. Aquest organisme el formen la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

2. Sobre el paper, la tasca de la troica consisteix a estudiar la situació econòmica dels països per assenyalar-los quines mesures i reformes econòmiques han de portar a terme si volen sanejar els seus comptes i créixer.

3. No obstant, la realitat és bastant més crua. Essencialment perquè és la troica la que indica el camí als països rescatats. Si aquests compleixen les indicacions, que solen ser retallades, cobren l’ajuda. Si el país no obeeix la troica, es queda sense finançament.

4. Aquesta manera de funcionar ha restat sobirania a estats rescatats com Grècia, ja que la política econòmica s’ha dictat des de Brussel·les. Per això el Govern d’Alexis Tsipras ha insistit en els seus discursos en la necessitat de recuperar la dignitat.

5. Encara que els diners prestats no són de la troica, sí que correspon a aquest ens determinar les condicions de devolució. És per això que és amb la troica amb qui fins ara havien de negociar els governs. Almenys fins a la decisió d’aquest divendres de Grècia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.