La consulta de NEM Sabadell a la CNMV sobre el fixatge de Sol Daurella per Ana Botín del Santander, en EXPANSIÓN

per engrandir cliqueu damuntNEM Daurella3

Els consells dels bancs, una qüestió d’influència que la CNMV supervisa

L’empresària Sol Daurella va canviar al novembre de consell: del Banc Sabadell al Santander. / CÈLIA ATSET

 

A.M.V. Barcelona | ARA |Actualitzada el 18/01/2015
L’empresària Sol Daurella va protagonitzar a finals de novembre una polèmica en el sector financer català en passar del consell del Banc Sabadell al del Santander amb cinc dies de diferència. Les raons del canvi van ser poc explicades, perquè la nota amb què Daurella -la 19a fortuna espanyola segons el rànquing de la revista Forbes – es va acomiadar del Sabadell es referia de manera vaga a “canvis professionals”. La decisió va generar malestar entre els accionistes i, de fet, un grup de minoritaris del Sabadell van emetre una carta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per protestar pel canvi, segons publicava ahir Expansión.

Al sector s’assumeix que el càrrec de conseller de banc és bàsicament una qüestió de reconeixement professional i una manera de guanyar influència. En el cas concret del Santander -el primer banc de la zona euro i un dels més importants del món-, el salt de categoria és evident.

La condició de conseller (que no té necessàriament relació amb la d’accionista) també comporta una millora del tracte de les entitats amb els consellers i les seves empreses, que es tradueix sovint en un increment de la relació financera. “No hi ha cap dubte que el Santander treballarà més amb Cobega que fins ara”, assumeixen fonts financeres en referència a l’embotelladora de Coca-Cola propietat de Daurella.

Malgrat que aquests llaços professionals puguin fer-se més sòlids, la CNMV posa límit a algunes operacions. Per exemple, en la pràctica impedeix que les entitats prestin als seus accionistes els diners que destinen a la compra d’accions, cosa que les obliga a deduir aquests préstecs dels seus fons propis. Per això, quan hi ha ampliacions de capital com la que la setmana passada va protagonitzar el Santander, els consellers han d’anar a altres bancs si els cal crèdit per comprar accions.

ACTA REUNIÓN NEM SABADELL Y CONSULTA A LA CNMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.