La Constitució espanyola contra el valencià a la Comunitat Valenciana

Coalició JUNTS from República Valenciana on Vimeo.

La Constitució espanyola impedeix l’obligació de conéixer el valencià a la Comunitat Valenciana. Es té el dret a usar-lo, però no a que s’entenga; com si succeïx amb el castellà, que tens el deure, l’obligació d’entendre’l.

4. La coalició JUNTS per l’equiparació legal del valencià amb el castellà.
La Constitució de 1978, ens diu:
Artículo 3
1.El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.
2.Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos.

L’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, diu:
Article 6
1. La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià.
2. L’idioma valencià és l’oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conèixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyament del, i en, idioma valencià.

“Deber de conocerla”, la llengua espanyola, el castellà, ens diu la Constitució de 1978.

“Dret a conèixer-lo”, l’idioma valencià, ens diu l’Estatut de la Comunitat Valenciana del 2006.

Un “idioma”, de segona categoria, el valencià que no tenim el “deure” de conèixer-lo, i en conseqüència el “dret” a utilitzar-lo queda en no res. El legislador ens ve a dir: “Vostè pot parlar en valencià, ningú s’ho prohibeix, parle com vullga, com si vol parlar en anglès o en xinès, però si li diuen que no l’entenen és el seu problema”. No passa el mateix amb el castellà, perquè aquest sí que tot ciutadà valencià  té l’obligació legal de conèixer-lo.
La coalició Junts no es considera nacionalista. No es tracta d’un dret ‘nacional’ es tracta d’un dret individual. Del dret que ha de tenir un ciutadà valencià en el seu territori, perquè puga parlar en valencià i que no puga ser violentat legalment per aquest fet.
Com en el punt anterior caldrà definir una nova relació, civilitzada i pactada, entre l’Estat i els valencians per superar aquesta supeditació del valencià al castellà en la Comunitat Valenciana

Un pensament a “La Constitució espanyola contra el valencià a la Comunitat Valenciana”

  1. Espanya ( en aquest cas la constitutció espanyola ) porta més de 300 anys fomentant l’odi al valencià entre els valencians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.