238 anys de la declaració unilateral d’independència dels Estats Units d’Amèrica

238 anys de la declaració unilateral d’independència dels Estats Units d’Amèrica

La declaració nord-americana ha inspirat desenes de moviments d’alliberament nacional arreu del món

04 juliol 2014   Autor: Equip web RCat

238 anys de la declaració unilateral d'independència dels Estats Units d'Amèrica

Avui fa 238 anys de l’adopció unilateral de la declaració d’independència dels Estats Units d’Amèrica, text polític fonamental no tan sols per a la història dels Estats Units sinó per a la resta del món. Arran d’aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d’Amèrica del Nord se segregaven del Regne Unit i esdevenien independents.

La declaració unilateral dels Estats Units ha inspirat multitud de processos d’independència arreu del món i Reagrupament ha defensat sempre que és l’única via per la qual el poble de Catalunya podrà exercir la seva sobirania i constituir el seu Estat propi. Entre els redactors del cèlebre text destaca Thomas Jefferson, que seria després el tercer president dels Estats Units o també Benjamin Franklin.

Amb l’adopció del text el 4 de juliol de 1776, aquest dia va esdevenir la festa nacional dels Estats Units: el dia de la Independència. La independència de les seves antigues colònies fou reconeguda per la corona britànica amb el Tractat de París (1783) signat el 3 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.