Nota aclaridora sobre la sobirania valenciana, article d’Elisenda Cremades

Nota aclaridora sobre la sobirania valenciana
(el cas de la PDaD, d’ER-PV, ARRAN, Endavant, ACPV d’un costat i de la prSV d’altre), per Elisenda Cremades

El concepte de sobirania, des de Jean Bodin fins a Carl Schmitt, passant per Thomas Hoobes, està perfectament definit. És el dret de un subjecte polític per a exercir el poder polític suprem, entès aquest como aquella mena de poder que no està sotmès a ningun altre per dalt d’ell mateix. En l’actualitat, el subjecte polític o institució política que ostenta eixe poder polític suprem sol ser un Parlament que representa a la població assentada en un determinat territori.

Així doncs, la Plataforma Republicana SOBIRANIA VALENCIANA, endavant prSV, té com a principal objectiu aconseguir en les Corts Valencianes una majoria que face esdevenir el parlament valencià, d’òrgan autonòmic espanyol en un òrgan sobirà valencià,  amb la única lleialtat al Poble Valencià que els ha elegit amb aquest mandat, entès el Poble Valencià com el conjunt dels residents de l’actual Comunitat Valenciana, que va des d’Oriola a Vinaròs. El plantejament de la prSV consisteix en reivindicar la sobirania (o independència que vol dir ‘per damunt dels valencians ningú’) del País Valencià respecte de l’Estat espanyol, creant un Estat valencià que proclame la República Valenciana, amb una Constitució valenciana per damunt la qual no pot haver una altra i que contemple la possibilitat, sense perdre la sobirania, d’arribar a acords polítics amb altres estats sobirans. Com a símbols per a reivindicar la sobirania valenciana, l’Estat valencià i la República Valenciana, la prSV proposa la bandera històrica d’Esquerra Valenciana que en 1936 va popularitzar el pintor Lluís Dubón en el seu conegut cartell.Des de la meua simpatia per la prSV, amb aquest escrit, vull intentar aclarir la confusió que es crea, segons el meu criteri,  en alguns mitjans de comunicació sobre entitats i partits polítics que també són considerats sobiranistes valencians però que utilitzen simbologia dels Països Catalans. Em refereixo a totes aquestes entitats, entre culturals i polítiques, que tenen com a membres a valencians que tenen com objectiu polític construir els Països Catalans entre les que puc incloure, si més no,  les següents: Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD), Arran, Endavant i Esquerra Republicana. Totes aquestes organitzacions abans citades sembla -i dic sembla perquè algunes d’elles no es defineixen clarament- que volen construir un projecte polític d’uns Països Catalans o Nació catalana, on inclouen el País Valencià. Per això s’entén que sols utilitzen simbologia catalana. En eixe sentit aquestes organitzacions, entenc i malgrat la nebulosa en com presenten els seus plantejaments polítics -que més bé els podríem considerar de pre-polítics-, dic que els podem considerar sobiranistes però de la Nació catalana i que si alguna d’aquestes organitzacions acceptem o reivindiquen el País Valencià com a ‘subjecte polític’, no és per a assolir un Estat valencià, lliure i sobirà, doncs cap d’aquestes organitzacions, ara per ara, ho reivindica (ER-PV ho va fer però ara ja no), sinó perquè els valencians en un moment determinat puguen incorporar-se, sense saber com, directament al projecte pancatalanista que, cal dir legítimament, defensen.

Mentre l’acció política, la de la prSV,  va dirigida a coordinar als partits, associacions i persones que es senten políticament valencians  -al marge de la identitat cultural de cadascú- i vol assolir l’Estat valencià, la d’aquestes altres entitats es nodreix de persones valencianes que defensen la identitat cultural catalana i que molts d’ells pensen legítimament que la seua supervivència va unida a un projecte polític català, amb Catalunya.

Des de la prSV l’objectiu és assolir una majoria parlamentària, com han fet els catalans, que proclame l’Estat valencià. Entenen que sense un Estat darrera la identitat cultural pròpia dels valencians està perduda. Però entenen també que aquesta majoria parlamentària i en conseqüència l’Estat valencià, és del tot impossible si és planteja des de plantejaments estrictament identitaris catalans. L’objectiu de la prSV és que els valencians deixen de ser políticament espanyols i esdevinguen políticament valencians.

Em sembla del tot legítim i convenient que els valencians d’identitat catalana, entre els que jo mateixa em trove conreem la nostra identitat cultural, però entenc que els que la volen lligar a un projecte polític pancatalà, entenc que han de fer el seu camí de manera diferenciada dels sobiranistes valencians; si ja considere que serà difícil assolir l’objectiu de la prSV perquè una majoria de residents de la CV deixen de ser políticament espanyols perquè esdevinguen políticament valencians, personalment pense que perquè aquests residents esdevinguen políticament catalans, això és del tot inversemblant.

Per a la prSV i per damunt la identitat de cadascun dels residents de l’actual Comunitat Valenciana el seu objectiu és assolir l’Estat valencià, lliure i sobirà. Si les altres organitzacions abans esmentades estan per assolir l’Estat valencià endavant, siga quina siga la seua identitat i el seu projecte de futur per a arribar a acords amb altres territoris sobirans; però, ara per ara, cap d’aquestes organitzacions reivindica un Estat valencià, cap reivindica la República valenciana, lliure i sobirana. Restem a l’espera que ho facen perquè TOTS ENCARA SEREM POCS per a assolir-les.

Elisenda Cremades, Borriana, Plana Baixa.
simpatitzant de la prSV (plataforma republicana SOBIRANIA VALENCIANA)

3 pensaments a “Nota aclaridora sobre la sobirania valenciana, article d’Elisenda Cremades”

    1. A Velasco.
      Efectivament Elisenda Cremades és, com ella diu simpatitzant de la prSV, en cap moment afirma que siga membre.
      És més des d’ANNA notícies ens ensumem que el nom respon a un pseudònim d’un col·lectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.