ELNA, DIA DE LA MEMÒRIA, AQUEST DIUMENGE 5 DE JUNY DEL 2016

elnaELNA, DIA DE LA MEMÒRIA
Remembrança de la Massacre del 25.05.1285
Diumenge 5 de juny del 2016
De nou se celebrarà a Elna el DIA DE LA MEMÒRIA amb la col·laboració de Mossèn Oriol, arxipreste d’Elna i de l’Ajuntament.
Es commemora l’episodi tràgic de la Croada francopapista contra Catalunya al segle XIII: el saqueig de la ciutat i la massacre de la població refugiada a la catedral, després d’un setge de tres dies per les tropes franceses i europees capitanejades per Felip l’Ardit. El rei francès, empès pel papa també francès, volia destronar a Barcelona el comte-rei Pere el Gran per imposar el seu propi fill.
Com sempre, ens honoren i sostenen amb llur activa participació els compatriotes vinguts expressament de Barcelona, moguts tots per l’amor a Catalunya i l’afany de cultivar la memòria històrica.
Enguany han organitzat un autocar per venir a Elna la Federació de Barcelona d’Esquerra Republicana de Catalunya i el Casal Irla ERC Horta-Guinardó. Han dedicat l’autocar “a Muriel Casals (1945-2016) l’anti-heroïna que ens ha mostrat com es pot guanyar la batalla de la llibertat des de la radicalitat democràtica. Si oblidàvem la Muriel, perdríem la batalla.”
Han col·laborat també amb la fidelitat de sempre les entitats Indrets del Record, l’IPECC (Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana) i la Llibreria Clau de Volta. Comptarem amb la presència d’Ester Capella, diputada d’ERC al Congrés dels Diputats a Madrid.
El cantautor Pere Figueres, un dels majors símbols del renaixement cultural català entre els joves del Nord als anys 70, ens acompanyarà i tindrem el goig de sentir la seva càlida veu tant a la Catedral com a la Maternitat.
El programa inclou primer un acte religiós, la missa en català –l’única a Elna en la llengua que ressonà dins la catedral durant quasi mil anys–. A continuació l’acte civil al recinte de la catedral: al claustre els parlaments, i al jardí de la catedral l’ofrena de flors davant la placa commemorativa que ressalta la ignomínia de la matança amb violacions, profanacions de relíqüies, esclafaments de nens contra les parets i destrucció de la ciutat (Crònica de Bernat Desclot segle.XIII). En acabar un àpat de germanor entre catalans del sud i nord de l’Albera.
A la tarda visita guiada a la Maternitat Suïssa d’Elna: per evidenciar l’ocultació durant quasi 70 anys a la Catalunya del Nord de la barbàrie del segle XX, per honorar la dona d’excepció que fou la directora Elisabeth Eidenbenz i recordar que els camps de concentració al Nord van ser habilitats ja el 1938 per la Tercera República i els socialistes. Com els anys 30
rebroten a França el racisme, la xenofòbia, l’antisemitisme, el refús dels refugiats i dels nadius “indesitjables” i perduren les polítiques d’exclusió. Recordar també per alertar: és la funció de la història.
Aquest Dia de la Memòria té un caràcter únic a la Catalunya del Nord: d’una banda es denuncia l’amnèsia imposada d’ençà de l’annexió i l’afrancesament forçat, i d’altra banda s’homenatgen els qui van morir per defensar llur catalanitat, llur fidelitat a les nostres institucions i llibertats, les víctimes no sols el 1285, sinó al llarg dels segles, de la barbàrie dels conqueridors a còpia de saquejos, setges, matances.
Segons l’antropòleg i historiador Nathan Wachtel “cal descolonitzar la historiografia, és a dir donar el punt de vista dels vençuts, la visió dels vençuts; cal evidenciar l’interès per als exclosos, les víctimes, els dominats. Treballar sobre els vençuts implica homenatjar-los. No compartir el que van patir és trair la realitat”. (25.10.2015 Radio France Culture).
PROGRAMA
11.00 Missa en català a la catedral d’Elna oficiada per Mossèn Oriol amb la coral Santa Eulàlia, el cantant Pere Figueres i mainatges de les classes bilingües.
12.00 Claustre de la catedral. Parlaments:  Daniela Grau,Comissió organitzadora, presentació de l’acte  Ester Capella, diputada d’ERC al Congrés dels Diputats a Madrid.  Josep Puig i Torres, secretari de l’IPECC  Lucila Grau: Un exemple de manipulació historiogràfica: Santa Eulàlia d’Elna
Jardí de la catedral. Ofrena floral davant la placa commemorativa dels fets del 25 de maig de 1285.
13.30 Dinar de germanor: catalans del nord i del sud de l’Albera. (Inscripcions abans del 30 de maig: 06 74 36 99 61)
15.30 Visita guiada a la Maternitat. (Inscripcions: 06 74 36 99 61)
Daniela Grau (Comissió organitzadora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.